Mit ne szedj össze külföldön?

Tégy a fertőzések ellen! Csodás dolog a kirándulás, különösen, ha egy régen vágyott helyre, külföldre indulunk – az ottani betegségekről sem árt viszont tájékozódni!

Amikor a veszélyesebb betegségekről, fertőzésekről beszélünk, többnyire nem a szomszédos országok kell, hogy eszünkbe jussanak. A legegzotikusabb utazási célpontok ugyanis azok, melyekben veszélyeztetettebbek lehetünk. A legtöbb ilyen álomnyaralás helyszíne fejlődő ország, ahol nem mindig a legjobbak a higiénés körülmények.

Számos egzotikus, gyönyörű ország tartozik a fejlődő államok közé, ahol azonban bizonyos feltételek ma sincsenek meg ahhoz, hogy az ember teljes biztonságban érezze magát. Sok helyen hiányzik a csatornahálózat, nem fertőtlenítik megfelelően a vízrendszert, és a helyiek is hordozhatnak bizony betegségeket, melyek számunkra, akik a fejlett kontinenseken élnek, már nem is nagyon ismertek. A trópusi rovarokkal különösen vigyázni kell. Igen sok fertőzés terjed a csípésükkel.

Mindenkinek javasolható, hogy mielőtt utazik, tájékozódjon és oltassa be magát a betegségek ellen. Ajánlott hat héttel az utazás előtt beoltatni magunkat! Íme a leggyakoribb betegségek, melyekkel szemben védekeznünk kell.

Malária

Ebben a szörnyű kórban ma is közel hárommillión halnak meg szerte a világon. A legtöbb fertőzés Afrikában fordul elő, de Latin-Amerika és Ázsia, sőt a Közel-Kelet is érintett. Az is megtörténhet, hogy a malária tünetei csak hazaérkezésünk után, akár évekkel jelentkeznek. A maláriát moszkitók terjesztik. Érdemes ellenük hosszú ujjú, szárú ruhákkal védekezni. Szabadon maradt testrészeinket védőkrémmel kenjük be a szúnyogok ellen. Éjjel aludjunk moszkitóháló alatt. Malária elleni gyógyszert is felírathatunk magunknak.

malaria5

Hepatitis B és Hepatitis A

A krónikus Hepatitis B vírus májzsugort és májrákot okozhat. Évente egymillióan halnak meg emiatt. A betegség szexuális úton, vérrel és testnedvekkel terjed, leginkább úgy előzhetjük meg, ha védekezünk.  A Hepatitis B a Föld nagy részét érintő, globális probléma.

A Hepatitis A sem elhanyagolható azonban, mely fertőző májgyulladást jelent. Nagyon gyors a terjedése, széklet útján.  Szintén igen elterjedt a trópusi országokban: Közép-Afrika, Dél-Amerika, Ázsia, főként az indonéz és arab területek, valamint a Karibi térség érintett.

A vírust székleten át ürítik a betegek, melynek következtében hosszú időn át gyengék, fáradékonyak lehetnek. Tartsuk észben, hogy a betegséget összeszedhetjük olyan ételeken keresztül, melyekhez a fertőzött emberek hozzányúltak, de nem ajánlott inni a csapvízből, mert ez is lehet szennyezett, ahogyan gondot okozhat a szennyezett vízből készült ital és még a jégkocka is – amelyet szükségszerűen felszolgálnak például a koktélokhoz.

A Hepatitis B és A vírus ellen is a megelőzés és a védekezés a legjobb módszer: ha felvesszük a védőoltást, egész életünkre szóló védettséget szerzünk a két kór ellen.

Gennyes agyhártyagyulladás

Különösen Afrikában veszélyes. A gennyes agyhártyagyulladást okozó baktérium bárhol és bármikor felbukkan, ezért óvatosnak kell lenniük azoknak, akik Kenyába, Etiópiába, Tanzániába utaznak, de a legérintettebb rész Közép-Afrika, a Szaharától délre fekvő rész. A gennyes agyhártyagyulladás járványt okoz – mely komoly áldozatokat szed. Cseppfertőzéssel terjed. A járványok leginkább a száraz évszakban pusztítanak.  Ez a betegség ellen is lehet kérni védőoltást. Örökre nem véd meg, de öt éven át védelmet biztosít.

szunyog7

Tífusz

Összességében minden esetben ajánlott, hogy kerüljük a csapvíz fogyasztását, valamint a szennyezett ételt és italt. Ezekkel kerülhet szervezetünkbe a tífusz baktérium is, mely leginkább Egyiptomban jellemző. Védőoltás ez ellen is kérhető. Egyiptomban előfordult már úgynevezett Rift-Valley láz is – vírus, melyet szúnyogfajok terjesztenek: ők adják át a különféle állatokon keresztül az embernek – melyek lehetnek rágcsálókon és egyéb háziállatok is. Ajánlott az aeroszolos védekezés.

Sárgaláz, kolera

Az Afrikába utazóknak különösen ajánlott ez a két kór ellen védőoltást felvenni. Kenyában, mely népszerű turistacélpont, igen gyakori a tífusz, a Rift-Valley láz, a kolera-és a sárgaláz járvány is, a malárián kívül, és igen nagy arányban HIV-fertőzöttek a lakók. A sárgaláz elleni oltás 10 évig védettséget biztosít. Arra ugyan csekélyebb az esély, hogy a turisták a kolerát elkapják, mivel a baktérium fő terjesztője a kolerás széklettel, hányadékkal szennyezett víz, illetve a szennyvízzel kezelt nyers zöldségek és gyümölcsök. Fontos az elővigyázatosság, a kolera elleni védőoltás 60-70 százalékos védelmet nyújt.

Akik szafarira mennek, tetanusz oltást is vegyenek fel. Kenyában sajnos szintén jellemzőek a vízzel terjedő fertőzések, sőt olyan betegség is gyakori, mint például a fejlett országokban már alig ismert gyermekbénulás. Tájékozódjunk a betegségekről, és mindenképpen védekezzünk!

Forrás: