Vitamint a malária ellen!

A malária az egyik legpusztítóbb fertőző kór, mely világszerte 250 millió embert betegít meg és évente nagyjából egymillió halálos áldozatot követel. Nemrég azonban a Southampton Egyetem tudósai vitaminokon végzett kutatásaik közben közelebb kerültek a gyilkos kór ellenszerének megtalálásához.

A kutatások révén a szakemberek új dolgokat tudtak meg azoknak az enzimeknek a természetéről, melyek a malária kialakulásáért felelős, fertőző plazmódiumnak a vitamin-bioszintéziséhez szükségesek. Számos fertőző mikroorganizmus termel vitaminokat, és ezeknek a folyamatoknak a nyomon követése néhány új gyógyszer kifejlesztésében nyújt segítséget a számukra. Azok az antifolátok például, melyek a B9 vitamin malária parazitákkal történő bioszintézisét célozzák, igen hasznosnak bizonyultak a malária kezelése során alkalmazott kemoterápiában.

A kutatóknak elektronmikroszkóp segítségével mostanra sikerült beazonosítaniuk azokat a maláriához kapcsolódó enzimeket, amelyek a B6 vitamin bioszintéziséért felelősek. A B6 vitaminnak a parazitával történő bioszintézisét egy új gyógyszer kifejlesztésében próbálják most hasznosítani. Amint arról dr. Ivo Tews, a Southampton Egyetem előadója beszámolt, a strukturális vizsgálatok során kiderült, hogy ezek a létfontosságú enzimek miként aktiválódnak, továbbá a B6 vitamin bioszintézisének alapjára is fény derült.

er12

Mivel a malária gyógyításának útjában álló legfőbb ok az a nagyfokú rezisztencia, amit a plazmódium különböző fajai alakítottak ki magukban a jelenleg forgalomban lévő gyógyszerekkel szemben, minél előbb szükség lenne egy új gyógyszer kifejlesztésére, továbbá egy malária elleni kemoterápiás kezelés kidolgozására.

A kutatás eredményeiről a Structure című szaklap legutóbbi számában olvashatnak az érdeklődők.

Forrás: