DrogJog – Mi számít drognak?

Tágabb értelemben a drog minden olyan természetes vagy mesterséges szer, minden olyan anyag, amelyet valamely hatása miatt ismételten használnak és emiatt a szervezet hozzászokik.

Minden fiatalnak döntenie kell élete során megannyi kérdésben, és ezen kérdések közül jó néhány a drogokkal kapcsolatos. Kipróbálhatom? Ki merjem próbálni? Milyen veszélyei vannak? Mi lesz, ha a szülők megtudják? Mi lesz, ha az iskola igazgatója megtudja? Megéri kockáztatni? Milyen negatív hatásai vannak az egészségemre és a jövőmre nézve?

Mi az a drog, mi az a kábítószer?

Drog: Tágabb értelemben a drog minden olyan természetes vagy mesterséges szer, minden olyan anyag, amelyet valamely hatása miatt ismételten használnak és emiatt a szervezet hozzászokik.

Szűkebb értelemben a drog „pszichoaktív szer”, – egy kémiai anyag, amely megváltoztat(hat)ja az agyműködést, hat az idegrendszerre. Befolyásolhatja a gondolkodást, az érzelmeket, a hangulatot, a tudatot, a viselkedést, a memóriát, a tanulást, stb. A drogtól lesz az ember más, viselkedik másként. És ami még fontos, a drogok rendszeres fogyasztása negatív – és sajnos -pozitív megerősítést nyer a szervezetünkben, lelki és testi függőséget okoz különböző biológiai mechanizmusokon keresztül.

A drog jogi fogalma

A kábítószerek illetőleg a pszichotróp anyagok azon matériák, amelyek szerepelnek az 1962. New Yorki Kábítószer-, ill. az 1971 bécsi pszichotróp anyagok listáján (természetesen a listák folyamatosan változnak, frissülnek).

Magyarországon ennek megfelelően büntetőjogi értelemben kábítószernek az 1/1968. (V.12.) BM-EüM együttes rendelet 1-3. számú mellékletében felsorolt anyagok tekintendőek, amely kiegészült az úgynevezett pszichotróp anyagokkal, kábítószernek tekinti a büntetőjog ugyanis ezeket az anyagokat is.

hzly8bnk Olvass még több cikket a drogokról!

Hogyan csoportosítjuk a drogokat?

Megengedhetőség szerint:

Legális drogok: alkohol, gyógyszerek, nikotin, kávé, szerves oldószerek – hígítók (szipuzás)

Illegális drogok: marihuána, kokain, amfetamin, heroin, stb.

Hatásuk szerint:

Serkentő drogok: kokain, amfetamin, nikotin

Nyugtató drogok: alkohol, ópiátok (heroin, morfin), nyugtató gyógyszerek

Hallucinogének: LSD, hallucinogén gombák, hallucinogén amfetaminok

Egyéb vagy rendhagyó dolgok: szerves oldószerek – ragasztók

 

A cikk folytatását a KamaszPanasz oldalán olvashatjátok!

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.