Agykárosító füves cigi

Azok a fiatalok, akik már 15 éves koruk előtt is szívtak cannabist, sokkal rosszabbul teljesítenek a szellemi képességeket mérő teszteken, mint akik később kezdenek füvezni, figyelmeztetnek a kutatók.

A rendszeres cannabis fogyasztók, akik még korai kamaszkorukban kezdtek el drogozni, nagyon nehezen boldogultak bizonyos neuropszichológiai feladatokkal, állapította meg egy új tanulmány. Akik néhány évvel később kezdték el a cannabis fogyasztást, azokat nem érintette ez a probléma, írja a brit Journal of Psychiatry című folyóirat. A tanulmány eredményei újabb bizonyítékul szolgálnak, hogy a drogok károsítják a fejlődésben lévő agyat. A marihuána a legelterjedtebb illegális drog a tizenévesek körében. Az Egyesült Királyságban a fiatalok több mint negyven százaléka elismeri, hogy kipróbálta már a füves cigarettát.

marijuana4801

A Sao Paulo-i Szövetségi Egyetem kutatói több mint 100 rendszeres cannabis fogyasztó és körülbelül 50 nem fogyasztó szellemi teljesítőképességét vizsgálták, és megállapították, hogy sokkal rosszabbul teljesített az a 49 fiatal, aki még 15 éves koruk előtt kezdett el marihuánát fogyasztani. Ők egy bizonyos kártyaszortírozási feladat során sokkal több hibát ejtettek, mint azok, akik később kezdtek el füvezni, illetve soha nem is próbálták ki a marihuánát, mondta Dr. Maria Fontes, a kutatás vezetője. A korai kamaszkorban a még fejlődésben és érésben lévő agy sokkal sérülékenyebb a cannabis neurotoxikus hatásaival szemben, tette hozzá Dr. Fontes.

Forrás: