Demencia vs. Alzheimer-kór: Mi a különbség?

A demencia általános kifejezés a szellemi képességek olyan mértékű csökkenésére, amely elég súlyos ahhoz, hogy a mindennapi életet akadályozza. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka. Az Alzheimer-kór egy specifikus betegség. A demencia nem az.

A két fogalom és a köztük lévő különbség megismerése fontos, és szükséges ismeretekkel ruházhatja fel az Alzheimer-kórral vagy más demenciával élő személyeket, családjukat és gondozóikat.

Demencia – 3 másodpercenként szedi áldozatait

Demencia áttekintése

A demencia a memória, a gondolkodás vagy más gondolkodási képességek hanyatlásával járó tünetek csoportját írja le. A demenciának számos különböző típusa létezik, és számos állapot okozza. A vegyes demencia olyan állapot, amelyben egynél több demenciatípus agyi elváltozásai egyszerre jelentkeznek. Az Alzheimer-kór a demencia leggyakoribb oka, a demenciás esetek 60-80%-át teszi ki.

A demencia nem az öregedés normális része. Az agysejtek károsodása okozza, amely befolyásolja a kommunikációs képességüket, ami hatással lehet a gondolkodásra, a viselkedésre és az érzésekre.

A demencia 10 korai jele

Alzheimer-kór áttekintése

Az Alzheimer-kór egy degeneratív agyi betegség, amelyet a sejtkárosodást követő összetett agyi változások okoznak. Az idő múlásával fokozatosan súlyosbodó demencia tüneteihez vezet. Az Alzheimer-kór leggyakoribb korai tünete az új információkra való emlékezés nehézsége, mivel a betegség jellemzően az agynak azt a részét érinti, amely a tanuláshoz kapcsolódik.

Az Alzheimer-kór előrehaladtával a tünetek egyre súlyosabbá válnak, és magukban foglalják a tájékozódási zavartságot, a zavartságot és a viselkedés megváltozását. Végül a beszéd, a nyelés és a járás is nehézkessé válik.

Nem minden szellemi hanyatlás Alzheimer-kór

Bár az Alzheimer-kór legnagyobb ismert kockázati tényezője a növekvő életkor, a betegség nem az öregedés normális része. És bár a legtöbb Alzheimer-kóros ember 65 éves vagy idősebb, körülbelül 200 000 65 év alatti amerikai él fiatalabb Alzheimer-kórral.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.