Nem minden szellemi hanyatlás Alzheimer-kór

Manapság szerencsére már az Alzheimer-kórról és más demenciafajtákról is sokat lehet hallani. Azonban mindez nem jelenti azt, hogy kivétel nélkül minden gondolkodásbeli és emlékezeti változás mögött ezen kórképek állnának. Több olyan, jól kezelhető betegség is létezik ugyanis, amik tüneteit könnyű összekeverni a demenciával.

Emiatt természetesen rendkívül nagy előnyt jelent, ha minél hamarabb, a nehézségek kezdetén már orvoshoz fordulunk, hiszen csak a szakember által végzett alapos kivizsgálás révén tudhatjuk meg, mi is okozza pontosan a problémákat. Időnként előfordul, hogy az aggasztó tünetek hátterében gyógyítható állapotok bújnak meg.

A következőkben nyolc olyan betegséget ismertetünk, amik időnként ijesztőnek tűnő gondolkodásbeli változásokat tudnak előidézni. Ezek ismerete segíthet abban is, hogy informáltabb beszélgetést tudjunk folytatni háziorvosunkkal.

Fotó: 123rf.com

  1. Pajzsmirigybetegségek

A pajzsmirigy által termelt hormonok a test szabályozásában kiemelkedően fontos szerepet játszanak. Amennyiben azonban túl sok vagy túl kevés termelődik belőlük, a demenciához hasonló tünetek jelentkezhetnek. A háziorvos vagy endokrinológus egyszerű vérvétel segítségével azonban ennek utána tud járni. A pajzsmirigybetegségeket sokszor elég gyógyszeresen kezelni, ám előfordul, hogy műtéti beavatkozás a leghatékonyabb.

  1. Cukorbetegség

Az amerikai társadalomban a becslések szerint a hatvan év feletti lakosság egynegyede cukorbeteg (diabéteszes). Az agy véredényei különösen érzékenyek a vércukor megfelelő szintjére, szélsőséges értékei pedig előfordul, hogy a demenciára emlékeztető jelekhez vezetnek. A fel nem ismert betegség emlékezeti problémákat, zavartságot, irritált hangulatot és koncentrációs nehézségeket okozhat. 

A diabétesz időben történő felismerése rendkívül fontos, ezért az életkor előrehaladtával mindenképp kérjük meg orvosunkat, hogy vizsgáljon meg a cukorbetegséggel kapcsolatban is.

  1. Alkoholbetegség

A túlzott alkoholfogyasztás többféle módon is káros hatást fejt ki a szellemi egészségre. Egyrészt az agysejteket közvetlenül roncsolva az emlékezeti, gondolkodási, döntéshozatali és egyensúlyi képességünkre is negatív hatással van, másrészt pedig a romló táplálkozás révén súlyos vitaminhiányok is kialakulhatnak. A B1 vitamin elégtelen szintje például zavartsághoz, nyugtalansághoz, ellenséges viselkedéshez is vezethet.

Az alkoholizmus hosszú távú hatásai időként még visszafordíthatóak lehetnek. Amennyiben a szellemi folyamatok romlanak, mindenképp orvosi kivizsgálás szükséges.

  1. Látási és hallási problémák

Amikor valaki érzékszervi problémákkal küzd, könnyen tűnhet úgy, mintha demenciában szenvedne. A kezeletlen látási és hallási problémák pedig egyre jobban elszigetelik az egyént a társasági élettől, és a magány szellemi hanyatláshoz vezethet. 

Ennek kiküszöbölésére rendszeresen kérjünk látási és hallási szűrővizsgálatokat orvosunktól.

Fotó: 123rf.com

  1. Szív- és tüdőbetegségek

Agyunkat a szívünk és tüdőnk látja el oxigénnel és tápanyagokkal. Amikor azonban ezek a szerveink megbetegszenek és az agyunk nem jut hozzá megfelelő összetételű vérhez, vaszkuláris demencia alakulhat ki.

  1. Máj- és vesebetegségek

A máj és a vese problémái a káros anyagcseremelléktermékek felszaporodását okozhatják a vérben. Mindez kihat az agyunkra is, szellemi hanyatlást előidézvén.

  1. Tumorok

Az agytumorok – függetlenül attól, hogy jó- vagy rosszindulatúak-e – a demenciára hajazó tüneteket okozhatnak, kiváltképp ha a tumor lassan növekszik. Nem csupán az agy működésében okoznak problémákat, hanem akár a személyiség megváltozásához is vezethetnek.

  1. Rák 

A különféle ráktípusok időnként a szellemi folyamatokat károsítják, amennyiben az agyszövetre fejtenek ki negatív hatást, fokozzák a nyomást az agyban, illetve káros kémiai anyagokat termelnek.

Életbevágó is lehet tehát, hogy amennyiben a szellemi teljesítmény hanyatlását, az emlékezet vagy személyiség tartós megváltozását tapasztaljuk szerettünkön, minél hamarabb menjünk orvoshoz és kérjük tüneteink kivizsgálását. Az aggasztó jelek ellenére ilyenkor még mindig jó okunk van abban bízni, hogy bármi is okozza a nehézségeket, az időben azonosított problémák kézben tartására, sőt akár gyógyítására is sokkal nagyobb az esély, mint ha halogatjuk a szakértő bevonását.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.