A diabétesz ínkárosodás kialakulását is okozhatja

Hogyan vezethet ilyen állapothoz a cukorbetegség?

Amennyiben cukorbetegek vagyunk és mozgás közben fájdalmat érzékelünk, problémánk lehet az inakkal. Sajnos, a diabétesz hozzájárulhat az ínkárosodás kialakulásához.

Cukorbetegséggel küzdünk és fájdalmat tapasztalunk testmozgás közben? Az okok az inakban is keresendők. Az inak zsinórszerű szalagok, melyek az izmokat a csontokhoz kötik. A diabétesszel járó magas vércukorszint szerepet játszhat az ínproblémák fokozódásában.

Testünkben számos helyen vannak inak, beleértve a vállakat, karokat, csuklókat, csípőt, térdeket és bokákat. Ezek viszik át az erőt az izmokból a csontokba, hogy mozoghassunk.

Foto: 123rf.com

Amennyiben a diabétesz nincs megfelelő kontroll alatt, az inak megvastagodhatnak és hajlamosabbá válhatnak a szakadásra.

Miként okoz ínkárosodást a cukorbetegség?

Az 1-es és 2-es típusú diabétesz esetében egyaránt előfordulhat az ínkárosodás. Okai az ún. fejlett glikációs végtermékek (AGE). Akkor képződnek, amikor a fehérje vagy a zsír cukorral keveredik a véráramban.

Normális esetben testünk lassú és stabil tempóban állítja elő ezeket. Ám ha cukorbetegséggel küzdünk, a vérben levő extra cukor megnöveli a sebességet, s ez érinti az inakat.

Az inak a kollagén nevű fehérjéből állnak. A fejlett glikációs végtermékek kötést hoznak létre vele és ez befolyásolhatja az inak szerkezetét és megfelelő működését. Példának okáért megvastagodhatnak, s nem tudnak megtartani akkora súlyt, amekkorát régen. Ennek eredményeképpen annak esélye, hogy ínkárosodás, ínszakadás következik be, jelentősen megnő.

Foto: 123rf.com

Az alábbi ínkárosodás típusok fordulhatnak elő a nem kontrollált diabétesz esetén.

  1. Merev vállak: a merevség és a fájdalom, ami akkor jelentkezik, amikor az inakat és ínszalagokat körülvevő borítás megvastagodik.
  2. Vállizom-szakadás: a vállízületet körülvevő inak és izmok károsodása következhet be, beleértve az ún. a supraspinatus izmot.
  3. Trigger-ujj: ujjunk egy adott pozícióban meghajolhat, s csúnya, pattanó hangot ad ki, ha kiegyenesítjük.
  4. Karpális alagút szindróma: zsibbadást, bizsergést és gyengeséget tapasztalhatunk a csuklóban a benne áthaladó idegre nehezedő nyomás miatt.
  5. Dupuytren-kontraktúra: a tenyér szövetének megvastagodása, melynek hatására az ujjak behajolnak a tenyér felé.

Az ínkárosodás fájdalmas probléma, s jelentősen befolyásolhatja, mennyire tudjuk mozgatni az ízületeinket. Még ha volt is műtétünk az ínkárosodás helyrehozására, az ín újra elszakadhat. Tanulmányok szerint a cukorbetegséggel küzdő emberek több mint egyharmada hiába esett át operáción az elszakadt ín miatt, a probléma később kiújult.

Hogyan befolyásolhatja a diabéteszt az ínkárosodás?

A testmozgás fontos, ha ellenőrzés alatt szeretnénk tartani a cukorbetegségünket. Nehéz lehet azonban a mozgás, ha az inak fájnak és merevek.

A sarok hátulján lévő Achilles-ín károsodásakor a boka mozgása korlátozottá válik, ezért több nyomást helyezünk a talp középső részére minden lépésnél. Ez növeli a lábfekély kockázatát.

Konzultáljunk orvosunkkal a módszerekről, hogy vércukorszintünket kellően alacsonyan tartsuk, ugyanakkor felépüljünk az ínkárosodásból.

Hogyan előzhető meg az ínkárosodás?

A legjobb módja az ínproblémák elkerülésének, ha a diabéteszt kontroll alatt tartjuk. Csökkentsük a vércukorszintünket étrend, testmozgás és gyógyszerek segítségével. Ha túlsúlyosak vagyunk, fogyjunk le. Ez javítja egészségünket és az inakra nehezedő nyomást.

Ha már fennáll az ínkárosodás, beszéljünk orvosokkal olyan kezelési módokról, mint például a fájdalomcsillapítók alkalmazása, izomlazítók, fizioterápia, mozgás, meleg- vagy hideg borogatás, illetve sín alkalmazása, amíg az inak meggyógyulnak.

Az orvos javasolhat szteroid-injekciót is az ínproblémák csökkentésére. Azt azonban tartsuk észben, hogy a szteroid rövid távon emelkedést vált ki a vércukorszintben. Kérdezzük meg a doktort, vajon az előnyei meghaladják-e a kockázatait.

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.