Ciki a fogszabályozás felnőttként?

Nos, sokkal kellemetlenebb, ha a fogaink girbe-gurbák maradnak, de vajon bevállaljuk-e a fogszabályzást felnőttként?

Sokan nézik álmélkodva egy másik ember hibátlan fogsorát, fájó szívvel gondolva arra, hogy vajon ők miért nem hozatták helyre a sajátjukat fiatalabb korukban, vagy netán, hogy a szüleik miért nem fordítottak erre nagyobb figyelmet.

Tény: a fogszabályzó hordása nem egy nagy élmény, inkább kitartás és türelem kell hozzá, hogy az ember nap, mint nap, esetleg éjjel is – a fogszabályzó típusától függően – viselje az idegen kis szerkezetet a szájában. Korábban nem is volt akkora hangsúly ezen, mint napjainkban, amikor egyre népszerűbbé válik a felnőttkori fogszabályzás.

Akinek gyermekként nem hozatták helyre a fogait, igényt érez rá, hogy ha még nem késő, neki is lehessen mutatós fogsora. A mai társadalom egyébként is nagy hangsúlyt fektet a jó megjelenésre, és ennek része, hogy a fogsor is hibátlan legyen.

Manapság nem olyan nehéz megszokni egy fogszabályzót. A ma használatos készülékek kényelmesebbek, és különösebb feltűnés nélkül nappal is viselhetők. A láthatatlan típusok különösen meghozták a felnőttek kedvét ahhoz, hogy igazíttassanak fogaikon.

A láthatatlanul hordható, esztétikus fogszabályzó a pácienst sem zavarja, és miközben végzi a munkáját vagy tanul, a fogsora megszépül. A jó fogszabályzás megváltoztathatja az egész arcot! Amikor egy felnőtt eldönti, hogy vállalja a fogszabályzó viselését, elmegy egy rendelőbe, és az orvossal való konzultáció, valamint a kiindulási állapot felmérése után eldől, milyen kezelésre is lesz szüksége.

Az orvos ismerteti a szóba jöhető megoldásokat és a célt. A páciens kaphat fotókat is a másokon elvégzett kezelésekről, melyek bemutatják, hogy honnan indult, és hová jutott el az illető a fogszabályzás során. Megtervezik a kezelés menetét: ez sok esetben a további vizsgálatok alapján fog kialakulni. Ha a kezelés egyszerűnek ígérkezik, első alkalommal is kialakulhat a végleges terv.

Milyen kezelések vannak?

A felnőttek jelentős részénél szükség van az alsó és a felső fogsor kezelésére is. Ez a teljes kezelés, melynél valóban van lehetőség a fogak egymáshoz való ideális viszonyának beállítására. Előfordul, hogy csak kisebb beavatkozást kér a páciens, de ezt a teljes kezelés nélkül nem lehet véghezvinni.

A teljes kezelés során az arc esztétikája, a mosoly szépsége helyreáll. A fogszabályzó lehet kivehető, de ragasztott is. Viselhet a páciens láthatatlan, de külső készüléket is. Egy teljes kezelés nagyjából 18 és 32 hónap alatt állítja helyre a fogsort.

A részleges kezelések egy kicsit könnyebbek: ilyenkor csak a fogazat egyik részét kell „elmozgatni”. Sok esetben ez egy előkészítő beavatkozás, ha például, valakinél fogat kell majd pótolni, implantátumot behelyezni, esetleg fogágy kezelésre van szükség.

A részleges kezeléssel fel lehet állítani a dőlő fogakat is. A komolyabb kezelés előtt az azt végző specialista javasolhatja, hogy a páciens először kapjon fogszabályzást. Ebben az esetben is mozgathatják a fogakat olyan fogszabályzóval, mely lágy erőkkel igazítja a fogakat az idő múlásával, de láthatatlan fogszabályzó technikával is.

Minden fogszabályzás kozmetikai kezelésnek számít tulajdonképpen, mégis van egy kiemelt területe ennek a típusnak. Kozmetikai kezelés az a beavatkozás, mely csak az elöl levő, és jól látható fogakat érinti. Ha az orvos úgy ítéli meg, hogy ez a többi fog mozgatása nélkül megoldható, akkor elindul a kozmetikai kezelés.

y4no2pkc1

Fontos azonban ellenőrizni, hogy ha csak bizonyos fogakat szabályoznak, az mennyire lesz hatással az oldalsó fogazatra. Láthatatlan eszköz kell hozzá, de sok páciensnél jobb megoldás külső készüléket alkalmazni. A kozmetikai kezelés 6-12 hónapot vesz igénybe.

…és maguk a készülékek?

Mint feljebb már kiderült, többféle lehetőség közül lehet választani. Az úgynevezett lágy erőkkel történő fogszabályzás eszköze a Damon technika. Kényelmes, de látható az eszköz a fogakon, akár egy vékony kis lánc. Látványosan szebb lesz a mosoly.

Ez a technika rövidebb kezelési időt tesz lehetővé, és ellenőrzésre, igazításra nagyjából 10 hetente kell visszamenni az orvoshoz. A láthatatlan fogszabályozás, mely manapság nagyon népszerű a felnőttek körében, hazánkban az elmúlt 6-8 évben vált igazán ismertté.

Manapság szinte minden kezeléstípus használhatja a láthatatlan fogszabályzót. Ezeknek két csoportja van. A lingualtechnika azt jelenti, hogy a fogszabályzó a nyelv felőli oldalon helyezkedik el a fogakon. Ennek is van több fajtája, például az igen hatékony láthatatlan Incognito készülék, illetve az STb. Mindkettő rendkívül népszerű.

A másik csoportba a szintén láthatatlan és kényelmes, de kivehető készülékek tartoznak. Az Invisalign készülék a leginkább hatékony, de létezik olyan is, amely kisebb és közepes mozgatásokat végez, így az MTM technika vagy az úgynevezett Clear Aligner készülék.

A fogszabályzót viselőknek általában speciális fogkefével, szájvízzel, fogköz-tisztítóval is rendelkezniük kell. A fogszabályzót helyesen kell tárolni – erről az orvos ad tájékoztatást. A kivehetőt érdemes áttisztítani fogkefével, napi legalább egyszer, és egy pohár vízben kell áztatni.

A rögzített fogszabályzókat az alapos fogmosással tudjuk tisztítani. A speciális készülékekhez, ápolásukhoz alkalmas fogkefe beszerzése javasolt, és olyan fogköztisztító fogkefék is, melyekkel a fog és a fogszabályzó közötti rész is tisztán tartható.

Forrás: