A tökéletes mosoly

A mosoly tisztán kifejezi: “Boldog vagyok, magabiztos vagyok, jól érzem magam a társaságodban.” A mosoly pozitívan befolyásolja a hangulatot.

Mindannyian legjobb formánkat akarjuk hozni, hogy mások fiatalnak, dinamikusnak és attraktívnak lássanak bennünket. Nehéz eldönteni, hol is kezdjük: frizuránk, bőrünk, ruhák…

Azonban van egy egyszerű lépés, mellyel akár drámaian megváltoztathatjuk megjelenésünket. Ezt pedig a mosolyunk tökéletesítésével tehetjük meg.

"Mai versengő társadalmunkban egy attraktív mosoly gyakran jelenti a különbséget a siker és kudarc között mind magán, mind szakmai karrierünkben. A száj egy jelentős fókuszpont az arcon, így nem meglepő, hogy a mosoly nagy szerepet játszik, hogyan ítéljük meg saját magunkat illetve milyen benyomást teszünk másokra. Egy tiszta mosoly ajtókat nyithat meg és áttörheti az akadályokat, melyek köztünk és egy teljesebb, gazdagabb élet között állnak. Másfelől: ha nem vagyunk elégedettek mosolyunkkal, alulbecsülhetjük magunkat és ez állhat útjába karrierünknek. Tudnunk kell, nem minden szépség ideál született annak. Sokuk természet adta hiányosságait a modern plasztikai sebészet és kozmetikai fogászat pótolta. Szerencsére a jó megjelenés többé már nem csak a sztárok kiváltsága. Ép ellenkezőleg, ma már elfogadott és tudomásul vett tény, hogy ennek fejlesztésébe érdemes invesztálni és ezt a társadalom el is fogadja, sőt bizonyos helyzetekben meg is követeli." (Ronald Goldstein DDS: Change Your Smile)

A mosoly pozitívan befolyásolja a hangulatot. Bizonyították, hogy fokozza az endorfinok felszabadulását, melyektől jobban érezzük magunkat. Sőt nem csak mi magunk vagyunk jobban, hanem hasonló hatást fejt ki környezetünkre is.

A mosoly ragályos. Ha mosolygunk, a többiek visszamosolyognak. Mindannyian vonzódunk azokhoz, akik gyakran mosolyognak. Állandóan bíráljuk egymást. Tanulmányok bizonyítják, jobban értékeljük azokat, akik állják a szemkontaktust és gyakran mosolyognak ránk.

Napjainkban óriási információ áradat szakad ránk a médiákból, mivel töltsük el időnket, mire költsük pénzünket. Általában azt a beruházást választjuk, amit tényleg akarunk, amit értékelünk. Többségünknek az életünk hosszúsága és minősége a legfontosabb. Könnyű belátni az egészség az egyik legnagyobb kincsünk.

Fogaink szerves részei testünknek, melyet nap mint nap használunk. Fontolja meg, mosolyunk az egyik fontos kiegészítője megjelenésünknek is, melyet ráadásul mindig magunkkal cipelünk. A minőségi fogászati ellátás eredménye nem csak funkcionális, hanem meglepően esztétikus is lehet. Mosolyunk szépítése – és az ennek eredményekénti hatások – igen megfontolandó beruházás lehet.

A mosoly tervezése

Ma még akármennyire furán hangzik is, vannak az esztétikus megjelenésnek, egyáltalán a szép mosolynak kritériumai. Mindannyian tudjuk, a szép mennyire szubjektív fogalom, ennek ellenére a kozmetikai fogászatra specializálódott szakembernek ismernie kell azokat szabályokat, melyek alkalmazásával valóban attraktív módon lehet helyreállítani páciense fogazatát. Ez általában több lépésből (kezelésből) álló folyamatot jelent. Először is a legfontosabb meghatározni, mi a probléma a kiindulási mosollyal.

Ehhez figyelembe vesszük a páciens véleményét, elvárásait, majd orvosi szempontból is analizáljuk a fogak elhelyezkedését, hosszukat, szélességüket, az ebből adódó arányokat és mindezek viszonyát az arc szimmetriájához és az ajakvonalakhoz. Ennek esszenciális eszköze az un. extraorális fotózás, amikor is a fogorvos több szögből, különböző nagyításokban rögzíti a fogak képét digitális fényképezőgéppel. Rendelőnkben a fent említett tervezés lépései az Amerikai Kozmetikai Fogászati Akadémia szigorú normái szerint történnek.

Restauráció készítésének egyik fontos (ha nem a legfontosabb) mozzanata a tervezés. Ekkor a fogorvos meghatározza és páciense számára is láthatóvá teszi a készítendő restauráció elképzelt megjelenését és ezt együtt ellenőrzik, tesztelik. Ennek eszköze az un. wax-up modell illetve a diagnosztikus provizórium. Ilyenkor ezeken még lehet korrekciókat végrehajtani és újra ellenőrizni, majd a végső preparációt és a labor munkát ennek alapján kivitelezni.

Ezzel a módszerrel, igaz lassabban, de sokkal kiszámíthatóbb módon jutunk el egy igazán esztétikus és a páciens egyéni karakteréhez illő restaurációhoz.

Tesztelje mosolyát

Mit gondol, mi az a dolog, amit első találkozáskor megnéznek Önön? Leggyakrabban a mosolya. Ha nem mosolyog (elrejti a fogait) azt gondolhatják, nem szimpatizál velük, vagy nem magabiztos. Egy szép mosoly sokszor nyitja meg a siker kapuit. Gondolatba ejtő, miért van még manapság is oly sok embernek nem túl attraktív fogazata, mikor szinte minden problémára van megoldás.

A statisztikák szerint ugyanis óriási összegeket költenek a hölgyek sminkre, rúzsra, plasztikai sebészre stb. A következő kérdések segíthetnek Önnek megítélni saját mosolyát és láttatni, azt amit egy kívül álló (üzleti partner, munkaadó…) lát az Önnel való találkozáskor. Csak álljon egy jól megvilágított helyiségben a tükör elé és mosolyogjon!

Tetszenek a fogai, mikor mosolyog?
Minden foga "szép" sorban áll?
Vannak rések a fogai között, melyek nem tetszenek?
Tetszik Önnek a fogainak színe?
Tetszik Önnek a fogainak formája?
Az Ön fogai lekopottak… előreállóak…
Tetszik Önnek, ahogy fogsorai záródnak?
Vannak-e régi tömései, pótlásai, melyek nem tetszenek?

Amennyiben legalább egy kérdéssel kapcsolatban is változtatni szeretne, Önnek szüksége lehet egy kozmetikai fogászatra specializálódott fogorvossal való konzultációra.

Forrás: