Tippek a tökéletes párkapcsolathoz!

Nap, mint nap új szerelmek szövődnek, régiek bukkannak fel a múltból, egyes kapcsolatok két hetet sem érnek meg, mások a sírig tartó házasságban érnek véget.

A tökéletes párkapcsolatra nincs recept, de ha pár dologra odafigyelünk, a boldogság garantált lehet.

Tudnom kell, hogy a társam olyan erő mellettem, akihez bármikor fordulhatok, akitől bármikor, bármire választ kapok, és akit nem lehet csak úgy átugrani, mert ha igen, akkor el fogok menni tőle.”

Törőcsik Marinak sikerült megfogalmaznia a boldog párkapcsolat egyik nagyon fontos alappillérét, a “társság” esszenciáját. Valóban igaz, hogy minden párkapcsolatnak szilárd alapokon kell nyugodnia ahhoz, hogy bármit hozzon is az élet, túl tudja élni a buktatókat. A szilárd alapot azonban nem feltétlenül a társunkban kell keresni.

Először is önmagunkat fogadjuk el, és szeressük feltétel nélkül. Hiszen ha erre nem vagyunk képesek, hogyan várhatnánk el, hogy más szeressen bennünket? Egészséges önbecsüléssel igazán élvezhetjük párunkkal a mindennapokat, ahelyett, hogy úgy tekintenénk rá, mint egy kapaszkodóra az élethez.

Tévhit, hogy a jó kapcsolat alapja önmagában a szerelem. A szerelem alapja ugyanis egy kémiai koktél, a dopamin, a fenil-etil-amin és az oxytocin egyvelege, ami viszonylag gyorsan elveszíti mámorító hatását. A lényeg a kölcsönös megértésen alapul, hogy elfogadjuk a másikat, hasonlóan gondolkodunk, közös álmaink vannak és megértjük egymás viselkedését, véleményét. Ebben az esetben a szerelem nem kerülhet messze tőlünk. Ne szégyelljünk hangot adni érzéseinknek, mert így nem csak kedvesünk önbecsülését építjük, hanem a két fél közötti bizalmat is.

A jó párkapcsolat egy olyan befektetés, ami a boldogságunk jövőjét táplálja. Ne sajnáljuk az időt rá, és ne a közösen eltölthető órákból csípjünk el, csak hogy egy határidős munkát befejezzünk, vagy, hogy megvarrjuk a gyerekek farsangi jelmezét. Ne hagyjuk, hogy az egymás iránti odafigyelés lejjebb csússzon az “El ne felejtsd” listánkon. A sikeres kommunikáció szintén elengedhetetlen egy jól működő párkapcsolatban.

shutterstock_51840448

Nyíltan és őszintén mondjuk el partnerünknek hogyan érzünk, miközben arra is figyeljünk, hogy ítélkezés nélkül hallgassuk meg a másik fél mondanivalóját. Ne féljünk vitatkozni! A viták ugyanis előrébb vihetik a kapcsolatot, főként, ha sikerül mindkét félnek megfelelő kompromisszumot kötni egy-egy probléma kapcsán.

Ha nehézségekbe ütközünk, ne éljük meg kudarcként, ne hagyjuk, hogy kapcsolatunk válságba jusson. Tökéletes kapcsolat ugyanis nem létezik, ezért sokkal boldogabbak lehetünk, ha elfogadjuk, hogy a kapcsolat nehézségekkel jár, ahelyett, hogy állandóan a tökéletességre törekednénk.

Ne fukarkodjunk a gyengédséggel! Ha ma végigmegyünk egy bevásárlóközpontban, nagyon kevés olyan párt látunk, akik kézen fogva sétálnak, vagy bármilyen érintéssel kifejeznék, hogy ők egymáshoz tartoznak. Helyette vagy a lány kullog a fiú után, vagy a fiú marad le a lány mögött, attól függően, hogy ki viseli a nadrágot a párkapcsolatban. Sokan elfelejtik, hogy a gyengédség, az érintés alapvető emberi szükséglet, melynek nyugtató, támogató, védelmező és bátorító hatása is van.

Ahogy az évek múlnak, mi is nagyon sokat változunk, és sokszor a változás fájdalmas lehet. Esetleg olyan dolgokat kell elengednünk, amelyek hosszú évekig a lelki biztonságot nyújtották. Mégis, a boldog párkapcsolat érdekében, társunkkal együtt el kell fogadnunk, hogy ezek a változások az élet velejárói és legfontosabb, hogy támogassuk egymást jóban, rosszban.

Fogadd el, becsüld meg, értsd meg, fejezd ki, bízz benne, vitatkozz, építsd és szeresd! Megvan? Akkor Isten hozott a boldog párkapcsolat hullámhosszán!

Forrás: