Létezik még aranylakodalom?

Ma, amikor egyre kevesebb a házasságkötés, egyre több a válás az ember joggal kérdezi: létezik még aranylakodalom?

Aranylakodalom. Gondoljunk bele, ez mit jelent. 50 év egy társ oldalán jóban-rosszban. Öt évtizednyi együttélés. Mi lehet egy ilyen hosszú házasság titka? Szakemberek, kutatók évek óta erre keresik a választ, de pontos recept a tartós és jó házasságra nincs. Hiszen 50 év alatt lehetetlen, hogy ne lennének rossz, nehéz időszakok egy házasságban, nem esnének a felek kísértésbe vagy ne támadna egymás iránti harag a szívükben. Ám mindezek ellenére valami titokzatos csoda mégis összetartja sokukat.

Szeretet? Tisztelet? Megszokás?

Nemrég ünnepelte 60. házassági évfordulóját egy magyar pár. Szerintük a kölcsönös szeretetben rejlik a hosszú és tartós házasság titka. Ám mindenki máshogyan képzeli el, éli meg a hosszú, boldog házasságot. Egyetlen jól bevált recept nincs, maximum alapelvek, amelyeknek betartása segíthet abban, hogy párunkkal harmonikus és meghitt kapcsolatot alakítsunk ki és megérjük az aranylakodalmat.

Hogy ehhez mit kéne betartanunk?

Először is fontos megtalálni a megfelelő partnert. Azt a személyt, akinek hasonló a neveltetése, aki jó humorérzékkel megáldott, morális és vallási elvei is megegyeznek a miénkkel. Hiszen mindannyian tudjuk, hogy egy házasságban lesznek/vannak rossz pillanatok, veszekedések, egyet nem értések és a megoldást nem a kapcsolatból való kilépés, hanem a közös, problémamegoldó beszélgetések jelentik.

Fontos, hogy közös célok és értékek vezéreljék a párokat. Hiszen, a hasonló értékrend viszi előre és ösztönzi őket, amely leginkább a gyereknevelésben kap nagy szerepet. Fontos az egymáshoz való alkalmazkodás is. Ha erre a párok nem képesek, akkor az a kapcsolat enyhén szólva is, halálra van ítélve.

Menopauza_shutterstock (1)

Mint tudjuk, sokféle változás bekövetkezhet egy pár életében, ám a legnagyobbat mégis egy pici világra jötte adja. Ez óriási felelősség, a legfontosabb kihívás egy pár életében, próbaköve minden szerelemnek, az egymás iránti bizalomnak és elkötelezettségnek, amely nem csak örömmel, hanem számtalan lemondással is jár. Ahhoz, hogy ezt egy házasság túlélje, erős és őszinte kapcsolatra van szükség, apró kis gesztusokra, olyan pillanatokra, amelyek a gyermek érkezése előtti időket idézi.

Egy másik nagyon fontos alapelv a szexuális igényekre való odafigyelés, hiszen a szerelmi életünk változásával még nem mondunk le a szexről. A szexualitást nem szabad tabuként kezelni, pláne nem a 21. században. Beszélni kell róla. Nyitottnak és érzékenynek kell maradni a másik fél szexuális igényei iránt. Ha elismerjük, ha nem, de a szex egy jó kapcsolat alapja. A mindennapi rohanás, a munkahelyi stressz, az anyagi gondok persze visszavesznek a lendületből az évek során, ám nem árt (tudatosan is) megtartani a romantikát, belecsempészni egy esti vacsorakészítésbe némi erotikát, mert az minden bizonnyal meghálálja magát és ugyanolyan vággyal, szerelemmel tekintünk szívünk választottjára, mint azt tettük házasság előtt.

Egy jól működő kapcsolatban fontos, hogy egyformán osztozzunk a terheken. Amíg 50 évvel ezelőtt még működött a hagyományos női-férfi szerepek leosztása ez mára már nagyon megváltozott. Lejárt annak az ideje, hogy a férfi dolgozik egyedül, eltartja a családot, a nő pedig a hagyományos értelemben vett “feleség szerepét játssza”,  konkrétan kiszolgálja az urát.

A mai modern feleségek más trendet követnek. Munkába járnak, gyereket nevelnek, mosnak, főznek, takarítanak, vasalnak, és még Isten tudja mennyiféle házimunkát végeznek ? miközben megfeledkeznek arról, hogy NŐK maradjanak. Az otthon megteremtése társas játék, közös feladat, ezért nem árt például a házimunkába a férjeket is bevonni. Hagyni kell őket érvényesülni, és ami a legfontosabb, ha elvárjuk férjeinktől, hogy segítsenek, akkor ne illessük kritikával munkájukat.

Amennyiben felszínre tör egy-egy nagyobb veszekedés, akkor ezt türelemmel próbáljuk megoldani. Beszéljük meg/ki a gondokat meghitt körülmények között, nem szabad hagyni, hogy mérgezzék a kapcsolatot heteken, hónapokon át. Legyünk túl egyszer s mindenkorra a régi sérelmeinken, ha egyszer valamit megbeszéltünk párunkkal, azt egy következő veszekedés során ne hozzuk fel újra témaként. És azt sem árt eldöntenünk mielőtt a másik fejét vesszük, hogy valójában kire vagy mire is haragszunk igazán.Ezért fontosak a meghitt beszélgetések, az, hogy bármilyen körülmények között (a legfontosabb elfoglaltságok közepette is) legyen idő egymásra, kettesben maradni és beszélgetni. Hiszen mi értelme egyedül vívódni, amikor azt megoszthatjuk azzal a személlyel, akit életünk párjának választottunk? Legtöbbször nem is arra van szükségünk, hogy tanácsot kapjunk, hanem egyszerűen csak annyira, hogy valaki végighallgasson. Nem a társunk erre a legmegfelelőbb személy? Nem ezért fogadtunk hűséget neki jóban-rosszban?

shutterstock_54056875

Nem titok, hogy nagyon sok családban a pénzügyek okozzák az egyik legnagyobb gondot: túlköltekező feleség, zsugori férj. Ha a párok nem képesek megfelelően irányítani a pénzügyeket, akkor sajnos a házasság könnyen kátyúba kerülhet. Mindegy, hogy közös kasszán vannak-e a felek, vagy ki-ki maga osztja be a saját keresetét, a lényeg és célravezető, hogy a nagyobb döntéseket, befektetéseket mindig közösen hozzák meg.

Szeretné, ha boldog és tartós házassága lenne? Szeretné, hogy 50 év múlva is olyan szeretettel tekintsenek egymásra, mint házasság kötésük idején? Szeresse társát, értse meg őt, egyszerű apró gesztusokkal tegye szebbé mindennapjait, amelyek elárulják és kifejezik tiszteletét, megbecsülését párja iránt.

Forrás: