Szerelembetegség – Mennyire lehet veszélyes ez az állapot?

Az összetört szívhez hasonló a szerelembetegség – a szerelembeteg azonban egy mélyebb érzelmi állapotot él át, amikoris megszállottan foglalkozik azzal, hogy nem lehet együtt valakivel. Mit kell tudni a problémáról? Mennyire lehet veszélyes?

Valószínűleg senki sem vonja kétségbe, hogy a szerelem szép dolog – tagadhatatlan azonban, hogy lehetnek árnyoldalai. Ott van például a szerelembetegség. Hasonló ahhoz, amikor valakinek összetörik a szíve – itt azonban intenzív érzésekről van szó, melyek abból fakadnak, hogy az illető nem tud fizikailag vagy érzelmileg együtt lenni azzal, akibe szerelmes. Ez számos helyzetből eredhet.

Lehetséges, hogy az illető nem tud szerelmet vallani a szeretett személynek; esetleg elhunyt a kedvese. A helyzet adódhat a viszonzatlan szerelem érzéséből, vagy szakításból is. Bár a szerelembetegség nem elismert betegség hivatalosan, a szakértők egyetértenek abban, hogy jelentős hatást gyakorolhat a szervezetre. Szintén gond, hogy a szerelembetegség gyakran vezet változásokhoz a viselkedésben – néha olyan mértékben, hogy az ember nem is hinné: eljuthat idáig.

A szerelembetegség érzése a limerenciához hasonló – egy adott személyhez való rögeszmés kötődés állapotához. A limerencia azonban inkább kapcsolódik a megszállottsághoz, mint az igazi szerelemhez. Mivel egyik állapotot sem ismeri el hivatalosan semmilyen orvosi szabvány, nehéz különbséget tenni közöttük.

Nem újkeletű a probléma

A szerelembetegség természetesen nem új jelenség. Orvosok, tudósok már az elmúlt kétezer évben is foglalkoztak vele. A pontos meghatározás és kezelés változott az évek során, a tünetek azonban ugyanazok maradnak.

szomorú, depresszió

Fotó: 123rf.com

Melyek a szerelembetegség tünetei?

A szerelmi bánat sokféleképpen megnyilvánulhat. A tünetek némelyike annak a következménye, hogy az illetőnek összetört a szíve. Egyesek azonban impulzívabb viselkedést mutathatnak, ami korábban nem volt rájuk jellemző.

Ilyen tünetek:

 • a koncentráció elvesztése
 • álmatlanság
 • depresszió
 • túlzott elfoglaltság
 •  a szeretett személyhez kapcsolódó tárgyak felhalmozása
 • szorongás.

A szerelembeteg intenzív szomorúságot, gyászt és frusztrációt tapasztalhat, ha nem lehet a szeretett személy közelében. Hasonlóképpen, szenvedélyes szexuális érzelmeket ébreszthet benne, állandóan úgy érzi, meg kell őt érintenie.

A szerelembeteg testi tüneteket is produkálhat. A tudósok rámutattak arra, hogy amikor szerelmes az ember, a pulzusa felgyorsul, ha a szerelmére gondol. Ráadásul a pupillái kitágulhatnak – ez is annak a jele, hogy valaki szerelmes. A szerelembetegség azonban olyan tüneteket okozhat, amelyeket egyébként pozitívnak tekintenénk: megemelkedhet az önértékelés, jelentősen javulhat a hangulat, egyéb „kedvező” jelek is mutatkozhatnak a korai szakaszban. A szerelem nem mindig racionális.

A kémiai anyagok veszélyessé is tehetik a helyzetet

Érdemes tudni, hogy a szerelem az agyban bekövetkező kémiai reakciók eredménye. Szakértők szerint a vonzalom érzése főként a dopaminnal, a szerotoninnal és a noradrenalinnal függ össze – három, szexuális izgalomhoz kapcsolódó neurotranszmitterrel. Ez a három vegyület azonban motivációval és rögeszmés gondolkodási mintákkal is összekapcsolható. Amikor ezek a neurotranszmitterek, illetve más, szeretettel kapcsolatos vegyületek elkezdenek felszaporodni az agyban, rögeszmés viselkedés alakulhat ki. Ebben a szakaszban jellemző az alvásképtelenség, az állandó várakozás, hogy a kedves hívjon, illetve az egyéb kötelezettségek figyelmen kívül hagyása.

Ilyenkor az ember viselkedését jelentősen befolyásolja, hogyan reagál az érzéseire a szeretett személy. Ha minden jól megy, az agyban levő kémiai anyagok elkezdenek kiegyenlítődni és az illető lassan visszatér a megszokott énjéhez. Azonban, ha a szerelem viszonzatlan, lehetetlen, vagy az ember nem tudja kifejezni szeretetét a szeretett személy irányában, a korábban említett kémiai anyagok megzavarják őt. Ez végül szokatlan, kényszeres és potenciálisan veszélyes viselkedésekhez vezethet. A szerelmes egyén hosszú ideig járkálhat például a ház körül, ahol a kiszemeltje lakik.

A szerelembetegség viszonylag gyakori probléma, bizonyos tényezők azonban potenciálisan veszélyes viselkedést eredményezhetnek. Az ember eljuthat odáig, hogy betör a szeretett személy otthonába,  vagy saját magát bántalmazza. A szerelmi rosszullét számos olyan magatartást válthat ki, amelyek árthatnak neki vagy annak, akibe szerelmes. Szerencsére, a szakértők szerint a legtöbben nem jutnak el erre a szintre. Az efféle viselkedés gyakoribb azoknál az embereknél, akik már azelőtt is instabilak voltak, hogy szerelembetegek lettek.

depresszió, szomorú

Fotó: 123rf.com

Az érzelmileg instabil és szerelembeteg emberek jellemző viselkedése:

 • depressziós és féltékeny, apró dolgok miatt is
 • ellenőrzi a szeretett személy telefonját és számítógépét
 • követni kezdi őt
 • ellopja a holmiját.

Lehet, hogy ezek a magatartások nem tűnnek rendkívül súlyosnak, a kontrollálatlan szerelemvágy azonban bizonyos körülmények között gyorsan kicsúszhat az illető irányítása alól. Ezen a ponton a szerelembeteg ember viselkedése minden érintett életét súlyosan befolyásolja. Ilyen magatartások például:

 • betörés a szeretett személy otthonába
 • erőszakossá válás az illető közelében
 • önbántalmazás
 • egyéb kötelezettségek figyelmen kívül hagyása, amelyek a mindennapokban várnak rá.

A legsúlyosabb esetek sajnos végződhetnek öngyilkossággal és emberöléssel is. Érdemes azonban tisztában lenni vele, hogy a legtöbb ember nem tanúsít veszélyes viselkedést a szerelembetegséből eredően. Ha azt gyanítjuk, hogy egy alapbetegségünk súlyosbíthatja a rosszullétünket, forduljunk terapeutához!

Hogyan léphetünk túl a szerelembetegségen?

A szerelmi bánat ellen sajnos nincs csodaszer. Időre van szükség ahhoz, hogy a megtört szív meggyógyuljon, hogy az erős érzelmek enyhüljenek. Van azonban néhány módja annak, hogy felgyorsítuk a folyamatot és jó útra kerüljünk korábbi énünk visszaszerzéséhez.

A legfontosabb: elterelni a figyelmünket. Egy új hobbi, a testmozgás, illetve a napi feladatokra koncentrálás kiváló módja annak, hogy kiverjük a fejünkből a szeretett személyt. Amennyire csak lehetséges, kerüljük az adott személyt és ügyeljünk szexuális késztetéseinkre. Ha tehetjük, forduljunk terapeutához. Egy terapeuta segíthet kezelni a problémát, azonosítani a szerelmi bánat gyökereit és jó eséllyel előbb túljuthatunk rajta.

Fontos: amennyiben a szerelmi bánat, rosszullét kezd kicsúszni az irányításunk alól, a lehető leghamarabb kérjünk segítséget. Még ha egy családtagról vagy egy közeli barátról van is szó, fontos, hogy kiöntsük neki a lelkünket. A legsúlyosabb esetben pedig ne habozzunk felhívni a tanácsadó forródrótot szakértői segítségért!

Olvasd el ezt is!

5+1 tipp a szakítás egészséges túléléséhez

Forrás: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.