Bőrkiütések: mit tehet az orvos?

Ha egyik napról a másikra bőrkiütések jelennek meg rajtunk, természetes, hogy elkezdünk gondolkodni: „mi történt? Hogyan szabadulhatnék meg tőlük? Talán allergiás vagyok?” No és hogyan segíthet az orvos?

Amikor az ember bőre váratlanul kiütésekkel lesz tele, nem hagyja hidegen a kérdés, vajon mi történhetett. Sokan gondolnak arra, hogy allergiásak valamire és észrevétlenül is hozzáértek. Ahhoz, hogy a kérdést valóban tisztázzuk és válaszokat kapjunk, mindenképp fel kell keresnünk egy orvost. Az allergológus vagy a bőrgyógyász segít abban, hogy kideríthessük, mi okozza a bőrkiütéseket, s hogyan oldhatjuk meg a problémát.

Csak abban az esetben nincs szükség szakemberre, ha már eleve tisztázott, mire vagyunk allergiásak s el tudjuk kerülni a kiváltó okot. Minden más helyzetben azonban nézessük meg magunkat orvossal!

Ha hozzáértünk valamihez

Amennyiben a bőrkiütések azután jelentkeztek, hogy valami érintkezett a testünkkel, a doktor valószínűleg meg fogja állapítani, hogy ez „kontakt dermatitis” – ez olyan esetben áll fenn, ha a bőr kapcsolatba kerül valamivel, amire allergiás vagy érzékeny. Lehetséges, hogy nem is tudtunk róla.

Az orvos megvizsgál bennünket és kérdéseket tesz fel, például, hogy legutóbb mikor érintkeztünk olyan, gyakori allergia kiváltókkal, mint a latex, a parfüm vagy az ékszer. Ha úgy ítéli meg, hogy allergia lehet a bőrkiütések hátterében, tesztet javasol – kis tapaszokat tesz a bőrünkre, amelyekben minimális mennyiségű allergén található, hátha ezek között lesz a ludas.

bőrbetegség

Száraznak kell maradniuk, tehát a teszt alatt nem zuhanyozhatunk vagy fürödhetünk meg. Az izzadást is kerülni kell. 48 órával később az orvos megtekinti az eredményeket, s megállapítja, tapasztalható-e allergiás reakció bármire. Javasolhat még egy próbálkozást pár nappal későbbre.

Ritka esetben vértesztet vagy biopsziát is kérhet. Utóbbihoz egy apró darabra van szükség a bőrből, hogy tesztelni lehessen.

Hogyan kezeljük a problémát?

Azt, hogy miként tudjuk kordában tartani állapotunkat, nagymértékben meghatározza a bőrkiütések kiváltó oka. Sok esetben csak annyit kell tennünk, hogy kerüljünk az allergiaokozót, amely a tüneteket produkálja. Használhatunk hideg borogatást, kalamin kenőcsöt, zabfürdőt a bőr nyugtatására és a viszketés csökkentésére.

Ha a bőrkiütések kisebb bőrfelületet érintenek, az orvos felírhat szteroid krémet. Mindig tartsuk be az utasításait az alkalmazásakor. Nem segít, ha többet használunk vagy másként, mint ahogy javasolt.

A legjobb, ha zuhanyzás után visszük fel a bőrre a krémet. Amennyiben a bőrreakció nagyobb felületet érint, a doktor szteroid pirulákat vagy antihisztaminokat írhat fel. A bőrkiütések kiváltóját minden esetben kerülni kell, ha jelentkezik a probléma, vörös, viszkető foltok formájában, vagy megduzzad a bőr.

Ha az okot nem lehet pontosan megállapítani, vény nélkül kapható vagy receptre kiváltható antihisztamin tablettákat is javasolhat az orvos.

Előfordulhat, hogy a bőr fertőzött, mert nyílt seb van rajta, ilyen esetben antibiotikumra is szükség lehet a kitisztítás érdekében. A fertőzés tünetei a duzzanat és a pirosság, melegség érzés, a genny és a kérges, érzékeny bőr.

Tájékozódjunk, keressük fel az orvos időben!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php