Bélvédő vegetarianizmus

A legújabb kutatások szerint a vegetáriánus étrendet követőknél háromszor kisebb az esélye a divertikulózis kialakulásának.

A betegség, ami bélgörcsöket, puffadást, szelességet, hasmenést és székrekedést okozhat, elsősorban a rostszegény étrend következtében alakul ki. A mostani kutatás során Dr. Francesca Crowe (Rák és Járványügyi Egység, Oxford Egyetem) és kollegái 470333 brit felnőtt egészségügyi adatait vizsgálták meg, akik közül 15459-en vegetáriánus étrendet követtek.

A vizsgálati idő átlagosan fejenként 11,6 évet vett igénybe, ez idő alatt 812 embernél alakult ki divertikulózis. A húst, halat, vagy mindkettőt fogyasztókhoz képest a vegetáriánusoknál 30 százalékkal ritkábban alakult ki a betegség.

gyomor11

A szakértők szerint a húsfogyasztás megváltoztathatja a bélbaktériumok anyagcseréjét, ami a bélfal gyengeségét okozhatja és növelheti a divertikulózis kialakulásának esélyeit.

Az adatok szerint az elfogyasztott hús mennyisége nem mérvadó és a vegetáriánus étrend jótékony hatásai már rövid idő alatt is érvényesülnek.

A betegség kialakulásának valószínűsége és az elfogyasztott rost mennyisége szoros összefüggésben vannak egymással, azoknál ugyanis, akik napi 26 gramm rostot fogyasztanak 42 százalékkal kisebb a betegség kialakulásának valószínűsége, mint azoknál, akik napi 14 grammnál is kevesebbet fogyasztanak.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: