Anyagcserezavar miatti testszag?

Egy tanulmány szerint azoknak az embereknek az egyharmada, akiket megmagyarázhatatlan testszag kínoz, valójában egy öröklött anyagcserezavarban szenvednek.

A megoldás pedig nagyon egyszerű: a szakemberek diétát és egyéb, speciális módszereket javasolnak, amik sokat javíthatnak a helyzeten.

Az öröklött anyagcserezavar neve trimethylaminuria (TMAU): ez egy olyan betegség, amely során a szervezet nem képes lebontani vagy átalakítani a trimetil-amin nevű enzimet.

Ennek következtében a beteg teste halszagot áraszt, ami miatt képtelen társas kapcsolatokat kialakítani – írja a The American Journal of Medicine.

ferfi_test1

A tanulmányok során a szakemberek felfedezték, hogy a kellemetlen testszagot árasztó emberek mintegy harmada szenved a szóban forgó anyagcserezavarban, amely megfelelő terápiával kordában tartható.

A szakemberek ugyanis felírhatnak olyan étrendet, amely segíthet abban, hogy a testszag ne alakuljon ki.

A trimetil-amin előállítását egyébként olyan ételek fogyasztása fokozza, amelyek gazdagok kolinban, így a belsőségek, a tojás, bizonyos hüvelyesek és a tengeri halak fogyasztása a betegek számára tilos a diéta időtartama alatt!

Forrás: