Alváspozíció reflux esetén – hogy a legjobb nekünk?

Nyugodt éjszaka gyomorégéssel?

A reflux betegség sajnos nemcsak kellemetlen tünetekkel jár, bizonyos esetekben veszélyessé is válhat. Mivel éjszaka gyakran jelentkeznek a panaszok, nem mindegy, milyen alváspozíciót veszünk fel.

A reflux igen kellemetlen tünetekkel járó egészségügyi probléma. Aki ezzel küzd, annál a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom nem működik jól, s ennek köszönhetően a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, melynek begyullad a nyálkahártyája. A minden korosztályban jelentkező reflux betegség nem játék. Mivel a nyelőcső állandó ingerlésnek van kitéve, akár nyelőcsőrák is kialakulhat. A betegség gyomorégéssel és túlzott savtermeléssel jár, mely nyelési problémákhoz, égő érzéshez, hányingerhez és hányáshoz vezethet. A száj íze is kellemetlen lehet.

Mivel a refluxból eredő tünetek különösen éjjel okoznak gondot a páciensnek, cseppet sem mindegy, milyen helyzetben fekszik. Vízszintes alváspozíció során értelemszerűen egyszerűbben visszafolyik a nyelőcsőbe a gyomorsav. Amennyiben alvás közben feljut a garatig a gyomorsav, a beteg beleheli a gégébe. Mindez a légút szűkületét okozhatja és fulladásos rosszullét jelentkezhet. Ha tehát valaki refluxszal küzd, nagyon fontos tudnia, mi a helyes alváspozíció. Érdemes beruházni olyan fekhelybe, amelynek állítható a felülete és meg tudja emelni a testet.

A gerincoszlop számára az a legjobb, ha oldalt fekszünk. A reflux esetén pedig olyan alváspozíció a legideálisabb, ha enyhén megdöntjük az egész testünket. Ebből a célból a teljes matrac, illetve ágyrács megemelése a legcélszerűbb, mivel így sem a gerincet nem terheljük, sem a gyomorsav nem jut olyan egyszerűen a nyelőcsőbe. A fejnél legalább 3 cm-vel emeljük meg a fekhelyet. Hosszú távon ez a legjobb megoldás, mivel párnákkal megtámasztva a fejet nem ezt a hatást érjük el. Enyhítsük panaszainkat és ne adjunk lehetőséget a súlyosabb betegség kialakulásának!

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.