Agyban nagyok az autisták!

Egy új tanulmány arra a megállapításra jutott, hogy az autizmussal élő gyerekek agyának a kommunikációért felelős prefrontális agykérgében sokkal több idegsejt található, mint a nem autista gyerekek agykérgében.

„A tanulmány eredményeit elemezve megállapíthatjuk, hogy végre egy lépéssel közelebb kerültünk hozzá, hogy megértsük az autizmus kialakulásának okait” – mondta Eric Courchesne, a Kaliforniai Egyetem San Diegó-i Orvosi Karának idegspecialista professzora, és az Autizmus Központ igazgatója.

Az előzetes vizsgálatok során a kutatók hét autista és hat nem autista, 2-16 év közötti halott fiú agyszöveteit hasonlították össze. A vizsgálatok eredményei alapján a hasonló korú, autizmussal élő fiúk agyában átlagosan 67 százalékkal több neuront, azaz idegsejtet lehetett kimutatni. Pontosabban fogalmazva a hátsó-oldalsó prefrontális agykéregben 79 százalékkal, míg a középső prefrontális agykéregben 29 százalékkal több idegsejtet mutattak ki a nem autista gyerekek agyához képest, ismertette az eredményeket Dr. Courchesne, a tanulmány vezető szerzője.

zhrxgbvj5

A prefrontális kéreg az agykéreg homlok mögött elhelyezkedő homloklebenyhez tartozó területe, mely elsősorban az összetett gondolkodásért és viselkedésért, köztük a kommunikációért, a társadalmi viselkedésért és a döntéshozatalért felelős. A hátsó-oldalsó (szakszóval dorzolaterális) prefrontális kéreg viszont sokkal inkább az úgynevezett „végrehajtó funkciókért”, azaz a tervezésért, az értelmezésért és magas szintű gondolkodásért felelős, magyarázta Lizabeth Romanski, a Rochesteri Egyetem Orvosi Központjának neurobiológia docense. A középső (meziális) prefrontális kéreg a szociális és egyéb viselkedésben, illetve az érzelmekben játszik komoly szerepet, tette hozzá Romanski.

Az átlagosan fejlődő gyerekek prefrontális kérgében körülbelül 1,16 milliárd, míg az autizmussal élő gyerekek agykérgében közel 1,94 milliárd idegsejt található.

A tanulmány részleteit a Journal of the American Medical Association című tudományos szaklap legfrissebb számában publikálták.

Forrás: