A gondos és helyes szájápolás!

Sokan azt hiszik, hogy a tudatos és rendszeres szájápolás esztétikai célokat szolgál, holott sokkal jelentősebb az egészségügyi szerepe. Mi magyarok nem tartozunk a legtudatosabb szájápolók közé.

Statisztikai adatok szerint, egy évben kicsit több mint 3 tubus fogkrémet, és 1 fogkefét használunk el. Manapság a szájápolás nem merülhet ki a napi kétszeri fogmosásban!

Az állandó lepedékképződés

A fogászati (dentális) plakk, a fogak felszínén kialakuló lepedék, amely a fogak egyes részeiről önmagától ledörzsölődik, a nyelv súrlódó hatására rágás közben, vagy esetleg éppen rágógumi hatására. Léteznek azonban olyan területek a szájban, ahonnan csak gyakori és szabályos fogmosással távolítható el a lepedék, vagy akár már azzal sem.

Jellemzően ilyen területek lehetnek az őrlő- és kisőrlő fogak barázdái, a fogak belső felszíne és a fogak érintkező felszínei, az úgynevezett kontaktpontok alatt. Sok esetben előfordul, hogy a lepedék akár szabad szemmel is jól látható, azonban a drogériákban kapható színezőtabletták olyan lerakódásokat is láthatóvá tesznek, amelyekre nem is gondoltunk.

b3tdn30c

Ilyen módszerrel sem válik azonban láthatóvá az íny alatt megtelepedő lepedék. Ráadásul, amíg a fiatalabb korosztálynál még erős és magasan tapad az íny, addig az idősebbeknél egy kissé már visszahúzódik, így főleg a cement-zománc határtól lejjebb tapad. Az íny alatt megült plakk pedig, melegágya a gyulladásnak. Ezt a folyamatot természetesen, az öröklött adottságokon kívül, az életmód, az egészségi állapot, és a fogápolási szokások is befolyásolják.

A fogszuvasodás melegágya

Idővel az eltávolítatlan plakk, mindenképpen fogszuvasodáshoz vagy ínygyulladáshoz vezet. Ezt a folyamatot fontos lenne még az elején megállítani, hiszen következő lépésként megjelenhet az ínysorvadás, aminek végső stádiumában, a fog elvesztésétől kell tartanunk.

A fogkő sem más, mint egy kemény állagú lepedék, amelyet már az erőteljes fogmosás sem képes eltávolítani. Különösen igaz ez, ha a fogkő az íny alatti területen jelenik meg. Legnagyobb veszélye szintén a fogszuvasodás elősegítésében, és ami még ennél is jelentősebb, a fog tartószöveteinek tönkretételében rejlik.

A fogkőképződés egyénenként eltérő adottság

Sajnos, a fogkőképződést teljesen meggátolni nem lehet, de a lepedék rendszeres eltávolításával sokat tehetünk a megtelepedése ellen, kialakulását ugyanis a genetikai hajlamon kívül, a táplálkozás és a szájhigiénia is meghatározza.

Vagyis, mivel a fogkő a lepedékből alakul ki, azt csakis alapos, részletes fogmosással, fogselymezéssel, fogköztisztító kefék és szájzuhany használatával tudjuk eltávolítani, így nem lesz egy olyan felület, amely megkeményedhet a nyálban lévő ionok hatására.

fogak34

Mindezek függvényében vannak, akiknek gyakrabban, másoknak ritkábban kell igénybe venniük a professzionális fogkő-eltávolítást. Ez az eljárás azonban évi 3-4 alkalommal ismétlendő, ugyanis a fogkő – azon túl, hogy nem szép látvány – az ínygyulladás okozója is lehet, amely kifejlett állapotában az íny vörösségét, duzzadását, vérzését okozza, sőt, sokszor a kellemetlen szájszag hátterében is ez áll.

Az állandósult ínygyulladás pedig, fogágy-betegségbe torkollhat. Az eltávolítás mechanikus úton megy végbe. Az íny feletti részhez nyilván könnyebb hozzáférni, itt ultrahangos készülékkel dolgoznak a szakemberek. Az íny alatti területeket azonban csak megfelelő kézi műszerekkel lehet megszabadítani a fogkőtől.

Jó tudni, hogy kezelésre való reagálás egyéni érzékenységtől függ. Előfordulhat fájdalomérzet, de sokan számolnak be teljes fájdalmatlanságról is. Igény esetén azonban, egy-egy területet be is lehet érzésteleníteni. Az eltávolítás után, a fogak felszínét egy speciális polírozó-pasztával polírozzák, ez az úgynevezett ,,homokfúvás", amelynek célja, hogy a simább felületen ne tudjon olyan könnyen megtelepedni a fogkő.

Kik hajlamosak leginkább a lepedékképződésre?

Akiknek legyengült az immunrendszerük.

Cukorbetegek.

– Vérképzőszervi betegségben szenvedők.

– Anyagcsere-betegséggel élők.

– Várandós nők.

– Dohányzók.

– Rendszeresen stressznek kitett személyek.

– A szájápolást elhanyagolók.

4iqnmjwq

A precíz szájápolás

A professzionális szájápolás nem egyenlő a fogkő eltávolításával, ahogyan sokan gondolják. Ez a szerteágazó eljárás ugyanis megszünteti az összes olyan okot, amely lehetővé teszi, sőt megkönnyíti a baktériumok megtelepedését a fogakon.

Vagyis a fogkő letisztítását, követi az összes elszíneződés, felrakódás eltávolítása, a fogak felszínének felpolírozása, a nehezen elérhető területek megtisztítása, az ínybarázdák hidrogén-peroxidos átmosása, az elálló szélű fogművek, tömések lesimítása, és ha szükséges, gyógyszeres-fertőtlenítő zselék behelyezése.

Az igazán gondos kezelés része a fogszabályozó eljárás is, hiszen a szabálytalan fogazat sokkal kevésbé hatékonyan tisztítható, így könnyebben megtelepszik rajta a lepedék is. Az esetleges gyulladások csökkentése, megszüntetése is része a kezelésnek, hiszen ez gyakori probléma a fogágy és az íny esetében is.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.