Személyre szabott szájápolás

A szájban található mikrobiom, vagyis mikrobatömeg védelmi rendszerének teljes körű feltérképezése segítséget nyújthat a személyre szabható szájápolás kialakításában.

A szájüregben élő baktériumok között fellépő interakciók nyomon követésének az a módja, hogy a baktériumok vírusok elleni védekezési mechanizmusának DNS hátterét felderítik. A baktériumok ugyanis képesek egymásnak a védekező “trükkjeiket” genetikai módon átadni. A stratégiát szabályozó géncsoportot “csoportosuló köztes rövid palindromismétlődéseknek”, röviden CRISPR-nek nevezik.

Amerikai tudósoknak most sikerült először analizálni a szájban lévő mikrobiom CRISPR bakteriális immunrendszer evolúcióját. David Pride, a San Diego-i Kaliforniai Egyetem munkatársa és kutatócsoportja négy egészséges ember nyálmintáját vizsgálta tizenhét hónapon keresztül14909A kutatócsoport arra a megállapításra jutott, hogy minden egyes kísérleti alany baktériumflórájának immunrendszerében előfordult a CRISPR védekezési stratégia, átlagosan hét-huszonkettő százalékos arányban. Azt is megállapították, hogy egy rövid időintervallum alatt is meglepően nagyfokú változásokat tudtak regisztrálni a baktériumok immunvédekezésében.

?Minden egyes nyálminta-vizsgálat során a baktériumok immunállományának egyharmada teljesen új volt. Ez az eredmény arra utal, hogy a vírusokkal szembeni ellenálló képesség napi szinten, vagy még gyorsabb ütemben fejlődik? – magyarázza Pride. A tanulmányt a Genome Research-ben jelentették meg.

Forrás: