A folyton változó influenza

Az influenza fertőző légúti betegség, amelyért az influenzavírus felelős. Cseppfertőzéssel terjed: amikor belélegezzük a vírust, az megtámadja a felső légutak sejtjeit.

A nedves, párás, vagy akár fagyponthoz közeli hőmérséklet kedvez a leginkább a vírusoknak, megóvja azokat a kiszáradástól. Néhány szürke, nyálkás nap elegendő is ahhoz, hogy elinduljon egy influenzajárvány, amely világméreteket is ölthet, és ezer esetből egynél akár halált is okozhat!

Általában, négy nappal a fertőzés után a tünetek többsége egyszerre jelentkezik. A hatás hirtelen, erős és jellegzetes. Tipikus tünetek a fejfájás, a száraz köhögés, a reszketés, az egész testre kiterjedő fájdalom és a magas, akár 40°C feletti láz.

Ahogyan szűnik a láz, a vizes orrfolyás és a torokfájás válik kínzóvá. A beteg extrém fáradtságot, gyengeséget érez, és napokig, vagy akár hetekig nem képes visszanyerni aktivitását. Már a tüneteket megelőző napon és utána egy hétig fertőzheti környezetét!

n5dyeg0f1

Ki kell feküdni!

,,Mivel az immunrendszer legyengül, az influenzában szenvedők könnyen egy másodlagos fertőzés, úgynevezett felülfertőzés áldozatai lehetnek" – mondja dr. Lengyel Csongor fül-orr-gégész. Ez többnyire akkor alakul ki, amikor a beteg állapota már javulni kezd.

Ilyenkor újra magas láz, reszketés, a légzéskor jelentkező mellkasi fájdalom és sárgás-zöldes köpet jelenik meg. Az influenza felerősítheti a szív- és tüdőbetegséget, illetve más krónikus szindrómák tüneteit. Nem érdemes túlságosan siettetni a gyógyulást, hiszen a korábbi aktivitáshoz való erőltetett, idő előtti visszatérés visszaesésre, szövődményekre hajlamosít!

,,A betegséget ki kell feküdni, hagyni kell, hogy a szervezet maga küzdje le a betegséget!" – erősíti meg dr. Lengyel Csongor. Pihenjünk, és igyunk sok folyadékot! Bár a beteg étvágya nem túl jó, nem szabad elfelejtkezni az evésről sem!

A párásítókészülékek könnyítik a légzést, a fájdalomcsillapítók pedig enyhítik az izomfájdalmakat. Mivel vírus okozta betegségről van szó, antibiotikumra nincs szükség, csak a másodlagos fertőzések esetében. Tüneti kezeléssel azonban, csökkenthetjük a kellemetlen panaszok többségét, javíthatjuk közérzetünket.

dzq2lic35

Több antivirális szer is létezik, de ezek csak akkor hatékonyak, ha a kezelést a tünetek jelentkezését követően két napon belül elkezdjük. Segíthet egy jó forró fürdő is, amely mintegy mesterséges lázként működik: a vírus nem éli túl a magas hőmérsékletet.

Évente új védőoltás

Az influenzavírusoknak három csoportja van: az A, B és a C típus. Az első kettő tehető felelőssé a szinte évente ismétlődő járványokért. Sérülékeny, könnyen elpusztítható vírusokról van szó, amelyek azonban kedvező időjárási viszonyok közepette, embertömegek megbetegedését okozhatják, mutációk révén ráadásul folyamatosan változnak.

Hiába gyárt megfertőződött szervezetünk ellenanyagot a vírus ellen, a következő évi járvány idején az ellenanyag-molekulák már nem ismerik fel a megváltozott vírust, és nem nyújtanak védelmet ellene, így egész életünkben fogékonyak vagyunk a fertőzésre.

Forrs:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.