Két vírus miatt tüsszöghetünk

Nem biztos, hogy minden megfázás egy súlyos betegség kezdetét jelzi. A H1N1 mellett a hagyományos influenzával is számolni kell.

Több mint 14. 000 beteg jelentkezett be orvosi ellátásra influenzás tünetekkel az elmúlt héten. Ennek csak egy részét okozza a H1N1 vírus, mert mostantól, a minden évben jelenlévő szezonális influenzajárvány megjelenésével, a hagyományos influenza vírus is okoz megbetegedéseket.

Van még értelme oltatni?

?Patikai forgalomban kapható még vakcina a szezonális influenza ellen, de az ingyenes magyar FLUVAL A, B szezonális oltóanyag már elfogyott?– mondta el dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályvezetője. Információi szerint ?a rizikó csoportba tartozók számára 1.300.000 adag állt rendelkezésre. Minden évben ennyit oltunk, az idén mind el is oltottuk. Ezzel a rizikócsoportba tartozók, akik be akarták magukat oltatni, mind védettek?.

Azoknak pedig, akik rendelkeznek vakcinával, csak még nem oltatták be magukat, azt ajánlotta a főosztályvezető, hogy mindenképpen tegyék meg. Ahogy fogalmazott: ?noha a védettség kialakulása két hét, mivel még az influenzajárvány időszakának, mely januártól májusig tart, csak az elején járunk, van értelme az oltásoknak?.

?Nem ad védettséget a H1N1 elleni vakcina hagyományos influenzával szemben? – árulta el Ócsai. Elmondta, hogy ?nem védettebb az, aki már kapott influenza elleni oltást, de a szervezet reagáló képessége gyorsabb a fertőzésnél, így nagyobb esélye van, hogy kevésbé súlyos lefolyással vészelje át a betegséget, mivel gyorsabban tud reagálni?.

Hozzátette, ?a két vírus egyszerre nem fordulhat elő, egy időben ugyanis csak egy vírus tud szaporodni az emberi szervezetben. Amennyiben azonban halmozott, egymás utáni fertőzésekről van szó, sajnos a második után még nagyobb az esélye annak, hogy bakteriális szövődménnyel is számolni kell?.4030Szabad prédák a kismamák

?Terhességük második felére az anyák immunrendszere annyira legyengül, hogy fokozottabban ki vannak téve a vírusnak?? emelte ki a doktor úr. Szerinte ?a gyerekeket fél éves korukig nem lehet oltani. Az egyetlen mód, hogy a gyermek ellenanyaghoz jusson, hogyha az anya be van oltva. Ugyanis ez esetben megkapja az ellenanyagot az anyától a placentán keresztül, ami 6-8 hónapig kering a csecsemő vérében, védelmet nyújtva ezzel számára?.

Kifejtette, hogy ?terheseknek, amennyiben megbetegszenek, a halálozási arányuk lényegesen magasabb, mint más betegnek?.

Megelőzés/Kollektív védelem

Kétes értékű beavatkozásoknak tartja a sóval gargalizálást, vitaminszedést, a változatos táplálkozást dr. Ócsai Lajos, mivel szerinte ezek nem képesek meggátolni, hogy valaki megfertőződjön. Ahogy fogalmazott, ?enyhíthetik a betegség lefolyását, viszont ettől még az ember szervezetében a vírus tovább tud szaporodni, megfertőzve másokat?.

Véleménye szerint: ?csak úgy lehet elvágni a vírus terjedését, ha megpróbáljuk, valahogyan átvészelni a betegséget, vagy, ha beoltatjuk magunkat?.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.