8+1 tipp az őszi immunerősítésre!

Immunrendszerünk feladata szervezetünk megóvása. Köszönettel tartozunk neki, hiszen kiváló munkát végez: biztosítja a betegséget okozó mikroorganizmusok elleni védelmünket. Olykor azonban előfordul, hogy ez nem sikerül, és megbetegszünk. Jellemző időszak a levélhullás ideje – ilyenkor szükségünk lehet őszi immunerősítésre!

Immunrendszerünknek kiemelkedő feladata van szervezetünkben. Ha csak lehet, kivédi a testünket fenyegető mikroorganizmusokat, biztosítva ezzel, hogy egészségesek maradjunk. Ám olykor a baktériumoknak mégis sikerül bejutniuk és megbetegíteniük bennünket. Vajon lehetséges beavatkozni ebbe a folyamatba, ha kellően felvértezzük az immunrendszert?

Természetesen, sőt, fontos is! Őszi immunerősítésre mindenképp szükségünk van, hiszen ilyenkor a megfázások szinte csőstül jönnek. Bárkitől és bárhol elkaphatjuk a betegséget.

Az immunrendszernek egyensúlyra és harmóniára van szüksége – az őszi immunerősítéshez ezt tudnunk kell. Az immunválasz bonyolult összefüggéseivel még a kutatók sincsenek teljesen tisztában – ez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell megtennünk mindent, amit lehet. Az étrend, a testedzés, a kor, a pszichológiai stressz és egyéb tényezők immunválaszra gyakorolt hatásait a kutatók jelenleg is tanulmányozzák.

őszi immunerösítés

Az egészséges életmód mindenképpen jó kezdet az őszi immunerősítéshez – és általánosságban, az immunrendszerünk működésének felpörgetéséhez.

Mit tegyünk, hogy erősítsük immunrendszerünket?

1. Ne dohányozzunk! Alkoholt csak mértékkel fogyasszunk és törekedjünk az egészséges testsúly fenntartására.

2. Táplálkozzunk helyesen! A gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű magvakban és telített zsírsavakban alacsony étrend a legjobb választás.

3. Mozogjunk rendszeresen az őszi immunerősítés érdekében! Ezzel a stresszt is csökkenthetjük. A stresszkezeléshez, mely napjainkban egyébként is nagyon fontos cél, ma már számos hatékony technikát választhatunk, a légzéstechnikától a jógán át a meditációig.

4. Alkalmazzunk probiotikumokat! Kutatások szerint nagymértékben csökkentik az egyes, antibiotikum-rezisztens baktériumok támadásának valószínűségét, mely igen gyakori napjainkban – főként a kórházakban, idősek otthonában, sürgősségi osztályokon. Bélflóránk állapota is nagyban befolyásolja immunrendszerünk állapotát, ugyanis ha felborul bélflóránk egyensúlya az az immunvédekezés gyengüléséhez vezethet. A linkre kattintva olvasd el ezt a cikket a bélflóra védelmének fontosságáról!

5. Aludjunk eleget, amennyit a szervezetünk kíván – de legalább 7-8 órát naponta.

6. Ellenőriztessük rendszeresen a vérnyomásunkat!

őszi immunerösítés

7. Tegyünk lépéseket annak érdekében, hogy elkerüljük a fertőzéseket: mossunk kezet gyakran, ne adjunk esélyt a baktériumoknak! Főzzük-süssük meg alaposan az ételeket, ne maradjon semmi nyers!

8. Menjünk rendszeresen orvosi ellenőrzésre és végeztessük el az életkorunknak megfelelő vizsgálatokat. Ha valamilyen betegség, egészségügyi probléma szempontjából nagyobb kockázatnak vagyunk kitéve, akkor az ezekkel kapcsolatos szűrésekre is járjunk el rendszeresen.

9. Válasszunk egészséges élelmiszereket, különösen olyanokat, melyek „barátságos baktériumokat” tartalmaznak. Mára több kutatás alátámasztja, hogy a joghurtban és egyéb, természetesen erjesztett ételekben levő baktériumok képesek az őszi immunerősítésre, sőt nemcsak a belekben, hanem az egész testben fokozzák a védelmet és kivédik a fertőzéseket.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.