Társunk a forró víz

Aki egyedül érzi magát, vegyen egy forró fürdőt! Egy tanulmány szerint a a forró víz segít leküzdeni a magány és az elszigeteltség érzését.

A Yale Egyetem kutatói szerint a forró víz pótolhatja a társaságot, hiszen a többi ember által nyújtott melegséget helyettesíti. Felmérésük szerint minél inkább egyedül van valaki, annál több és magasabb hőmérsékletű fürdőt szokott venni. A szakemberek arra kérték a 18 és 65 év közötti önkénteseket, hogy jegyezzék le a fürdési és zuhanyzási szokásaikat, és azt, hogyan érezték magukat előtte és utána. Ezzel egy időben felmérték, hogy milyen az emberi kapcsolataik minősége, és szoros összefüggést találtak a fizikai és a társadalmi értelemben vett melegségigény között.

fürdő

Véleményük szerint mindez a gyerekkorba nyúlhat vissza, amikor a meleg levesek és italok jelentették a biztonságérzetet. „A fizikai melegség csökkenti az egyedüllét okozta szorongást. Minél magányosabbak vagyunk, annál inkább szükségünk van erre a pótlékra” – olvasható az Emotion című pszichológiai folyóiratban. A kutatók remélik, hogy eredményeik segíthetnek a depresszió kezelésében. Nem a Yale Egyetem kutatása az első a témában. Korábban egy kanadai szakembergárda is úgy tapasztalta, hogy a magányos emberek hajlamosabbak a fázásra.

Forrás: https://napidoktor.hu/index