Szőrt a fejre!

Már nem csak saját hajunkból lehet gazdálkodni, mivel testünk szőre is alkalmas arra, hogy még természetesebb hatást érjünk el.

A hajátültetési eljárás egy újabb szintre lépett! Már nem csak saját hajunkból lehet gazdálkodni, mivel testünk szőre is alkalmas arra, hogy még természetesebb hatást érjünk el. Ez főként azoknak lehet megoldás, akiknek komolyabb előrehaladott kopaszodásuk van.

Az Amerikai Orvosi Szövetség által kiadott Archives of Dermatology februári számában Dr. Sanusi Umar elismert hajátültetési specialista szerint a lábon található szőr a legideálisabb hajunk pótlására. Itt ugyanis finomabb lágyabb szőr található, mint testünk egyéb területein.

„Egy hagyományos beavatkozás során a tarkótáji donor területről ültetjük át a hajszálakat. Előfordul azonban, hogy ezek sokkal vastagabbak, mint társaik, így a természetes hajvonal kialakításánál ez néha problémát okozhat.” – magyarázta Umar. „A másik kérdés, hogy egy páciens kopaszodásának kiterjedése milyen mértékű. Súlyos hajveszteség esetén a hajátültetésnek nincs sok haszna, mivel a donor terület egész egyszerűen nem képes kiszolgálni az átültetéshez szükséges hajmennyiséget.”

Dr. Sanusi 7 évvel ezelőtt tett először kísérlettet arra, hogy testszőrzetet ültessen át. Az úgynevezett „U-graft módszer” lényegében ma már alkalmas arra, hogy a test bármely részéről egészséges szőrszálakat ültessenek át a fej kopaszodó területére. A leggyakrabban a mellkason és a lábon találhatóak a legalkalmasabb „donorok”, de, olykor a szakáll is számításba jöhet.

haj28

„Ezzel a lehetőséggel kombinálni lehet a tarkótáji donor területről átültetett hajszálakat. Akár 20-30 ezer átültethető vékony szőrszál is kinyerhető, ami azt jelenti, hogy azoknak a pácienseknek is tudunk már segíteni, akik komolyabb kopaszodással küszködnek.” – jegyezte meg Umar.

Az eredményességet bizonyítva Dr. Sanusi két páciens esetét hozta fel. Az egyik beavatkozás során a hajvonalat kizárólag lábszőrzettel pótolták, míg a másik esetben a hajveszteség nagyobb kiterjedése miatt a tarkótájról is kinyertek graftokat. 9 hónap után egy teljesen természetes lágy kinézetű vékony hajvonal volt látható.

A beültetett szőrszálak 75-80%-ban teljesen életképesek maradtak, 3-4 év múlva a befogadó területeken csupán apró hajveszteség volt tapasztalható. Umar ugyanakkor megjegyezte, hogy ez a fajta eljárás lényegesen hosszabb időt vesz igényben, ezáltal sokkal drágább is a beavatkozás. A magyarországi árakhoz képest egyébként is drága Amerikában egy-egy ilyen szőrtüsző graft átültetése 7-10$ között mozog.

Dr. Malcolm Roth az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke az innovációt úgy jellemezte, mint újabb példát arra, hogy a technikák folyamatos finomításával jobb és természetesebb eredmények érhetőek el a páciensek legnagyobb örömére.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.