Szívinfarktus: 50 évesen is hosszú élet várhat, ha letesszük a dohányt

A dohányzásról leszokás ellensúlyozhatja a szívrohamot?

Ha leteszik a cigarettát, a szívinfarktuson átesett 50 év alattiak is meghosszabbíthatják életüket – állapította meg egy új tanulmány.

Amennyiben 50 éves kor alatt, dohányosként szenved el valaki szívrohamot, még mindig meghosszabbíthatja életét, amennyiben abbahagyja a cigarettázást.

„Az eredmények egyértelműek: azon fiatal emberek körében, akik átestek szívrohamon, a dohányzás elhagyása jelentős előnyökkel hozható összefüggésbe – hívta fel a figyelmet dr. Ron Blankstein, a bostoni Brigham és Női Kórház szív-és érrendszeri betegségek részlegének munkatársa, a tanulmány társszerzője. – A kardiológia területén mindig keressük a módszereket a kardiovaszkuláris események esélyének csökkentésére, legyen az gyógyszer vagy egy új beavatkozás”.

Fotó: 123rf.com

Mint Blankenstein elmondta, felfedezésük megmutatja a dohányzásról való leszokás drámai mértékű hatását a fiatal felnőttek körében – ugyanakkor, sajnos az is kiderült, hogy a legtöbb fiatal páciens folytatja a cigarettázást a szívinfarktus után, ami szintén alátámasztja a jelentős javulás lehetőségét.

A tanulmányhoz a kutatók 2.072 páciens adatait elemezték, akik szívrohamon estek át még 50 éves koruk előtt, s a Brigham és Női Kórházban, valamint a Massachusetts-i Általános Kórházban kezelték őket 2000 januárja és 2016 áprilisa között.

Ezen páciensek közül 1.088 volt dohányos a szívinfarktusa idején. Egy évvel a szívroham után számos páciens dohányzási státuszára vonatkozóan rendelkezésre álltak az adatok, s ezek azt mutatták, hogy 343-an – a 38 százalék – abbahagyta a dohányzást, 567-en azonban (62 százalék) továbbra is cigarettázott. Mindkét csoport összehasonlítható volt életkor és faj szempontjából.

Fotó: 123rf.com

Az elkövetkező 10 esztendőben a tartós dohányosok közül 75-en meghaltak – ez 13 százalék -, míg azok közül, akik letették a cigarettát egy éven belül a szívrohamot követően, csak 14-en hunytak el, tehát mindössze 4 százalék.

A tartós dohányosok közül 30-an szívrohamot szenvedtek el vagy egyéb szív- és érrendszeri probléma végzett velük, a már nem dohányzók közül viszont csak 6-an haltak meg emiatt.

„A felfedezések rámutatnak a cigaretta elhagyásának kritikus fontosságára, különösen azok körében, akik fiatal korban tapasztalnak meg szívinfarktust. Egyértelmű a kép, összehasonlítva a dohányzás abbahagyásának előnyeit a kockázat mértékével” – összegezte tapasztalatait dr. Ron Blankstein.

A tanulmányt a JAMA Network Open szaklap közölte.

Forrás: https://napidoktor.hu/index.php


Egy válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.