Ovi és bölcsi=szívbetegség?

A bölcsőde és az óvoda megnövelheti a stresszhormonok szintjét, ami a gyermek jövőbeli fejlődésére negatív hatással lehet.

Aric Sigman biológus szerint ha az egyévesnél kisebb kisbabákra nem az anyjuk, hanem például bölcsődében számukra idegenek vigyáznak, jelentősen megnövekedhet a kicsik szervezetében a stresszhormonok szintje, a stressz pedig egy sor betegség előfordulásának az esélyét megnöveli, kezdve az egyszerű megfázástól a szívbetegségek kialakulásáig.

Sigman, aki korábban az Egészségügyi Minisztérium oktatási kampányain dolgozott, hangsúlyozta ugyan a nők jogait, beleértve a munkához való visszatérést, ugyanakkor hozzátette, hogy ez potenciális veszélyt jelent a gyermekeikre. "Melyik a jobb egy kisgyermeknek, a biológiai anyja vagy egy intézmény fizetett dolgozójának a felügyelete?" – tette fel a kutató a saját bevallása szerint is kényes kérdést.

gleyqos21

Egy éves kor alatt különösen, de még hároméves korig is a kisbabák agya sokkal gyorsabban fejlődik, ezért a magas stresszhormon, vagyis a kortizol szintje akár negatívan is hathat a babák agyára.

Más szakértők azonban úgy vélik, az óvodák csak azért idéznek elő ilyen magas kortizol szintet, mert a gyerekek sokat szaladgálhatnak. "Széles körben elfogadott az a nézet, miszerint ezek az intézmények rövid távon befolyásolják a kortizol szintet, nincs azonban bizonyíték arra, hogy ennek hosszú távon káros következményei lennének." – tette hozzá Dorothy Bishop, az Oxford Egyetem fejlődési és neuropszichológia professzora.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.