Nem megy a munka? Üsd ki a koncentráció gyilkosokat! 1. rész

Nem nehéz elveszíteni a koncentráció képességét napjainkban! A mai világ tele van figyelem-elvonó dolgokkal. Hogyan fókuszálhatnánk jobban munkánkra, úgy, hogy ezek ne zavarjanak?

Nem nehéz kitalálni, miféle koncentráció gyilkosokról van szó mindennapjainkban: a közösségi oldalak például élen járnak abban, hogy elvonják a figyelmünket és észrevétlenül órákat töltsünk előttük. Segítenek, hogy a kommunikáció a barátokkal egyszerűbb legyen, igen – és abban is, hogy kikapcsoljanak a munkából. Minden egyes frissített állapot – és az azt jelző hang – újra elvonja a figyelmet, és a social média irányába fordítja. Sokkal jobban erőlködünk, hogy visszatérhessünk a munkához.

munka4803

Hogyan függetleníthetnénk magunkat ezektől a koncentráció gyilkosoktól?

1.Ne legyünk bejelentkezve munkaidőben a közösségi oldalra! Ha úgy érezzük, nézegetnünk kell itt és most a frissítéseket, tegyük azt a munka szüneteiben, akkor nincs káros hatással a koncentrációra. Az is megoldás, ha olyan helyre rakjuk a laptopot, ahol nincs internet elérési lehetőség…

2.Az e-mailek állandó érkezése: noha minden e-mail a munkával kapcsolatos, mégis megszakítják a gondolatmenetet, azaz rontják a koncentrációt. Nem haladunk, ha állandóan megállunk, hogy válaszoljunk az e-mailekre. Ne nézegessük az e-maileket folyton! Válasszunk inkább egy időszakot a nap folyamán, amikor átnézzük és megválaszoljuk őket. Sőt, ha a legfontosabbakra megírtuk a választ, ki is kapcsolhatjuk a nap hátralevő részére a levelezést és foglalkozhatunk száz százalékosan a feladatunkkal.

3.Telefon csörgés: kevesen tudják figyelmen kívül hagyni. A telefonos kommunikáció időpazarlás munka közben, és ahogy a social média, ez is rontja a koncentrálási képességünket.  A hívásazonosító jó szolgálatot tesz. Ha úgy látjuk, hogy nem fontos a hívás, ne vegyük fel a telefont! Majd üzenetet hagy az illető. Még jobb, ha lenémítjuk a készüléket – így a kísértés sem lesz meg, hogy felvegyük. A hívásokat szünetben vagy a nap egy bizonyos szakaszában ellenőrizzük. Egyszerre letudjuk az ezzel való foglalatoskodást és nem rontja a teljesítményünket.

shutterstock_693188321

4.Mindent egyszerre csinálni, a „multitasking”: ó igen, még ha el is sajátítottuk ennek a művészetét, ne higgyük, hogy tökéletesen működik a dolog. Szakemberek szerint azzal is  időt veszítünk, míg agyunk átáll egyik feladatról a másikra. Vagyis, három dolgot csinálni egyszerre jóval tovább tart, mint ha egymás után csinálnánk őket. Amikor csak lehet, fordítsuk a figyelmet egy adott dologra egyszerre, különösen, ha egy kiemelten fontos munkáról van szó. A „mindent egyszerre” képességét inkább kamatoztassuk a háztartásban – ott kevésbé zavaró egyszerre port törölni és telefonálni!

5.Unalom: egyes feladatok érdekesebbek, mint a többi – így van ez nap mint nap. Az unalmasak azonban sajnos gyorsan elveszik figyelmünket a munkáról – csábít az internet, a telefon, a kommunikáció – érzékenyebbé válhatunk a figyelemelvonó lehetőségekre. Legyünk jó fejek saját magunkkal! Ha rávesszük magunkat, hogy az unalmas feladatokra is tartósan koncentráljunk, social média- és telefonálás mentesen, nyerünk magunknak 10 perc szünetet, melyben zenét hallgathatunk vagy elszürcsölhetünk egy teát, kávét. Az unalmas feladatok után jutalmazzuk meg magunkat – jobban fogunk tudni koncentrálni!

6.Erősen gátolja a koncentrációt, ha rágódunk valamin. Legyen az elvégzendő feladat, ami nem munkával kapcsolatos, vagy egy vita a párunkkal, ami újra és újra visszatér gondolatainkba.

Megoldás a figyelem-elvonó gondolatokra, ha leírjuk őket. Különösen a ránk váró feladatokat, de a minket bántó vita, összezörrenés leírása, gondolataink kiírása magunkból megkönnyebbüléssel tölt el!

Forrás: https://napidoktor.hu/