Nem feltétlenül a jobb a jobb!

Fent: boldog, kiegyensúlyozott optimista. Lent: pont az ellentéte. Jobb: becsületes, megbízható. Bal: nem annyira. Legalábbis a nyelvünk és a kultúránk ezt közvetíti számunkra.

Jobb és bal

„Gyakran használunk a térhez kapcsolódó metaforákat, hogy megjelenítsük az elvont dolgokat.” – magyarázta David Casasanto pszichológus. Mégsem gondolja mindenki, hogy feltétlenül a jobb a jobb. Casasanto szerint a legtöbb ember azzal az oldallal párosítja a pozitív érzéseket, amely ismerősebb számára. A jobbkezesek a jobb oldalt részesítik előnyben, a balkezesek fordítva, a nyelvhasználatban azonban ők is alkalmazkodnak a többségi normákhoz.

Casasanto, aki az Új Társadalomkutató Intézet munkatársa, a Pennsylvaniai Egyetem tanárával, Evangelia G. Chrysikouval vállalkozott arra, hogy megfejtse ezt a jelenséget.

Vajon a mozgás közben szerzett tapasztalatok alakítják ki a preferenciáinkat, vagy mindez már az agyunkba van programozva?

Egyáltalán mennyire erősek ezek a preferenciák? Meglepő eredményeiket a Psychological Science című lapban publikálták.

balkezes

Az első kérdés megválaszolásához 13 olyan jobbkezes embert vizsgáltak meg, akiknek valamilyen agyi sérülés következtében legyengült vagy lebénult az egyik oldaluk. Közülük öten maradhattak jobbkezesek, a többieknek át kellett szokniuk a bal kezük használatára. A kísérlethez egy rövid rajzfilmet mutattak nekik, amelynek a hőse két üres doboz előtt állva elmondta, hogy szereti a zebrákat, de nem kedveli a pandákat, és arra kérte a nézőket, döntsék el, melyik dobozba melyik állat kerüljön. A jobbkezesként maradt alanyok mindegyike a jobboldali dobozba helyezte volna a szeretett állatot, a balkezessé átszokottak közül azonban csak egy döntött így.

Fotó: 123rf.com

Lehet ezt az eredményt idegrendszeri változásokkal magyarázni? A kérdés eldöntéséhez 53 egészséges jobbkezest figyeltek meg. Közülük 26-ot kértek arra, hogy viseljen a bal kezén egy síkesztyűt, 27-et pedig arra, hogy a jobb kezén tegye ugyanezt. A kesztyű párját ugyanarra a csuklójukra kötötték, hogy lógjon. Ezután azt a feladatot kapták, hogy egy kézzel vegyenek ki egy dobozból dominókat, és állítsák fel őket sorban egy asztalon. Ha eldőltek, szintén csak a használt kezükkel helyezhették vissza őket.

A feladat végén átkísérték őket egy másik szobába, ahol nekik is levetítették az agyi sérülteknek mutatott rajzfilmet. Azok, akik erre az alig negyed órára a bal kezük használatára kényszerültek, kétharmad arányban választották a bal oldali dobozt. Hogy mindez mit jelent? „A legtöbb ember azt gondolja, hogy a döntései megalapozottak, és a nézőpontja szilárd. Néhány perc azonban elég ahhoz, hogy mindez megváltozzon.” – vélekedik Casasanto.

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.