Nem csak az őrültek beszélnek magukban

A Pennsylvania Egyetem kutatói szerint akik magukban beszélnek, korántsem a kezdeti demencia tüneteit viselik magukon, sőt kifejezetten bölcsen cselekednek.

Ha például kitartóan ismételgeti valaki, hogy „kulcs, kulcs, kulcs”, az valóban segíthet neki abban, hogy minél előbb meglelje a keresett tárgyat.

Azt már korábbi tanulmányok is kimutatták, hogy azok a gyerekek, akik egy adott tevékenységnek – például a cipő befűzésének – a fázisait hangosan mondogatják maguknak, jobban tudnak koncentrálni a feladatra, és ezáltal ügyesebben is oldják azt meg. Abban ugyanakkor egészen mostanáig nem voltak biztosak a tudósok, hogy mindez a felnőtteknél is működik-e.

Gary Lupan és Daniel Swingley professzorok azonban a Quarterly Journal of Experimental Psychology című lapban megjelent tanulmányukban rámutattak, hogy bizony, működik. A kutatók két kísérletet folytattak le nézeteik alátámasztására. Az első kísérlet során a résztvevőknek húsz különböző képet mutattak különféle tárgyakról, melyek közül egy bizonyosat kellett megtalálniuk. Megfigyelték, hogy azok, akik hangosan mondogatták maguknak a keresett tárgy nevét, hamarabb megtalálták azt.

A második kísérlet során az alanyoknak olyan képeket mutattak, melyeken a szupermarketek polcain fellelhető tárgyak sorakoztak. Itt az volt a feladat, hogy egy bizonyos árucikkből az összeset meg kellett találniuk, amilyen gyorsan csak lehet. Itt is ugyarra a megfigyelésre jutottak a szakemberek: akik kitartóan ismételgették a keresett tárgy nevét, sokkal hamarabb rábukkantak azokra.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: https://napidoktor.hu/index