Mitől alakul ki az orrpiercing duzzanat?

Az orrpiercinget a testékszerek fajtájába soroljuk, melyet egyre többen választanak. Azonban a nem megfelelően ápolt és viselt ékszer, orrduzzanat kialakulásához vezethet.

Manapság is nagy divat a testékszerek közül az orrpiercing. Igen megdöbbentő az orron lévő ékszer, ám talán épp ezért hordják oly sokan. Az orrpiercing szúrás kockázatos vállalkozás; kialakulhat ugyanis orrduzzanat, mely fájdalommal és kényelmetlenséggel járhat.

Legtöbb esetben a szúrást követően 2-3 napon belül jelenik meg de, extrém esetben előfordulhat, hogy 1-2 hónap múlva alakul csak ki a duzzanat. A szúrás környéke, a duzzanat következtében pirossá válik és gennyes váladék és vér szivárgása figyelhető meg a sérült területen. A duzzanat vérzése, a szúrásnak köszönhető, ez azonban csak súlyos esetekben fordulhat elő.

Az orrpiercing duzzanatnak néhány kiváltó oka

Ha piszkos kézzel érintjük meg az orrpiercingget az duzzadáshoz vezet, mert a seb elfertőződhet. A piercing szúrása is egy ok ami miatt kialakul a duzzanat. Rossz technikai apparátussal nem lehet tiszta munkát végezni.

A szúrást követően, ha pár napon belül kicseréled az orrpiercinget, szintén felduzzad az orrod. Éppen ezért érdemes csak 2 hónap letelte után lecserélni az ékszert. A túl apró ékszer képes eltömíteni a lyukat, mely szintén előidézi a problémát. Rossz vagy silány minőségű ékszer szintén előidézheti a duzzadást.

orrpiercing

Néhány tipp hogy kezeld a duzzanatot

Sokat segít, ha a duzzanatot tiszta és langyos vízzel többször megmosod. Azonban ezt sem szabad túlzásba vinned, mivel ahelyett, hogy visszahúzódna a duzzanat, még inkább növekszik, és érzékennyé válik. Elegendő, ha naponta kétszer-háromszor mosod csak meg. Érdemes valamilyen gyógyteába vagy olajba mártott vattakoronggal törölgetned, ez ugyanis fájdalom és gyulladáscsillapító hatással bír, segíti a duzzanat visszahúzódását.

Amennyiben ezeket a tanácsokat, követed, akkor pár napon belül eltűnik a duzzanat. Ha elejét vennéd a duzzanat kialakulásának, akkor az orrpiercing szúrást egy szakemberre bízd. Egy szakember biztosan tiszta és higiénikus eszközöket használ a szúráskor. Fontos, hogy az ékszer, amit viselni szeretnél jó minőségű, legyen. Ez tartsd szem előtt, mert ez a legfontosabb!

Ha nem megfelelően ápolod a duzzanatot és a fertőzést, akkor növeled annak a kockázatát, hogy súlyosbodjon. Megfelelő ápolás hiányában pedig, nem fog meggyógyulni a sérült terület, mely az orr belső részét érinti. Ezáltal a piercing kényelmetlenné válik. Súlyos esetben már nem szabad otthon házi praktikákkal kísérletezgetned. Ebben az esetben fel kell keresned egy orvost, aki szakszerűen ellátja a sebet.

A probléma tartós fennállása esetén, érdemes kipróbálnod új kezelési módszert, illetve eltávolítani a piercinget az orrból. Ezt sem javasolt otthoni körülmények között. Érdemes annak a szakembernek a segítségét kérned ez ügyben, aki behelyezte a piercinget.

Amennyiben teljesen elmúlt a fertőzés és visszahúzódott a duzzanat, nyugodtan viselhetsz újra ékszert.

Forrás: