Miért érezzük a sértést úgy, mintha arcul csaptak volna?

A Frontiers in Communication című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a sértés olyan, mintha egy “mini pofont” kapnánk.

A mostanában újrafogalmazódó nagy üzenet az, hogy a mentális egészség ugyanaz, mint a fizikai egészség. A kutatás szerint a verbális sértések stresszhez és depresszióhoz vezethetnek. A szavak fájdalmat okozhatnak. Ezt bárki tanúsíthatja, akit valaha is megbántottak.

És most egy új kutatás szerint a sértő szavaknak fizikai hatása is lehet a testre. A Frontiers in Communication című szaklapban megjelent új tanulmány szerint a sértések hallatán olyan, mintha egy verbális “mini pofont” kapnánk.

A tanulmány kutatói elektroenkefalográfiás (EEG) és bőrvezetéses felvételeket használtak, hogy összehasonlítsák az ismételt szóbeli sértések rövid távú hatását az ismételt pozitív vagy semleges kijelentésekével. Az elektródákat 79 női résztvevőn helyezték el. A kísérlet beállításában a sértéseket ugyanúgy érzékelték, mint az arcra adott mini pofonokat.

Ismerd fel a passzív-agresszív emberek típusait!

“Az emberek túlnyomó többsége a közösség és az összetartozás érzésére törekszik. Ezt a kapcsolat és a túlélés fizikai és pszichológiai szükséglete egyaránt vezérli. Ezért az emberek kitartóan vizsgálják a környezetüket a biztonságot vagy a hovatartozást fenyegető veszélyek után” – mondta Allison Forti, PhD, a Wake Forest University tanácsadási tanszékének docense. “A nyilvánvaló fenyegetések közé tartoznak a fizikai erőszakos cselekmények, valamint a sokkal finomabb, bár nem feltétlenül jóindulatúbb verbális fenyegetések.

A szóbeli fenyegetések vagy akár a kisebb sértések is aktiválhatják az emberi stresszválaszt, amely az elmét és a testet a túlélésre való felkészülésre riasztja. Ha a túlélés a hovatartozás érzéséhez, vagy a pszichológiai biztonsághoz kötődik, nem kell sok ahhoz, hogy fiziológiai reakciót váltson ki.

A szavak fájhatnak


A vizsgálat során a részt vevő nőknek egy sor ismétlődő kijelentést olvastak fel, amelyek vagy sértések, vagy dícséretek, vagy semleges, tényszerű állítások voltak. A három állítássorozat fele a résztvevő saját nevét említette a ijelentéseknél, a másik fele pedig valaki másét. A résztvevőknek azt mondták, hogy az állításokat három különböző férfi mondja.

A vizsgálat azt találta, hogy még laboratóriumi körülmények között, az emberek közötti természetes interakció hiányában is – és a résztvevők azt is tudták, hogy a kijelentések hamis emberektől származnak- a sértő nyelvezetnek  hatása volt. Az EEG kimutatta a sértéseknek fizikai hatását, különösen, ha megismételték őket – függetlenül attól, hogy kinek szólt a sértés.

A tanulmány szerzője, Dr. Marijn Struiksma, az Utrechti Egyetem munkatársa nyilatkozatában elmondta, hogy ez a tanulmány jobban segítheti a kutatókat a társas viselkedés megértésében.

Thea Gallagher, PsyD, a NYU Langone Health pszichiátriai tanszékének klinikai adjunktusa szerint:

“A szóbeli sértések annyira negatívan hathatnak, hogy mellettük már nem igazán vesszük figyelembe mindazt a pozitív dolgot is, amit még az emberek mondhatnak rólunk” – mondta Gallagher. 

“A kutatásban olyan kiváltó szavakat használtak, mint az “idióta” vagy a “csúnya”. Az egyik megfigyelésem ezekkel a kiváltó szavakkal kapcsolatban az volt, hogy ezek olyan sértések, amelyek a saját önbecsülésünkre és bizonytalanságunkra hatnak” – mondta Bobbie. “Az igazság az, hogy a legtöbb ember  a saját legkeményebb kritikusa. A negatív visszajelzések az előítéletre játszanak rá, ami megnehezíti az emberek számára, hogy a pozitív visszajelzésekre is összpontosítsanak, pedig ezek ellensúlyoznák a negativitást”.

Foto:123rf.com

Mérgező kapcsolatok azonosítása


Hogyan alkalmazható ez a mindennapi életünkben? Fontos, hogy figyeljünk azokra a kapcsolatokra, amelyekben gyakoriak a sértések. Bármennyire is azt gondoljuk, hogy “tudjuk kezelni”, a károk hasonlóak lehetnek a fizikai bántalmazáshoz. Kezdje azzal, hogy figyeli az életében lévő embereket – a partnerét, a családtagjait, a főnökét. Ha azt veszi észre, hogy nagyon rosszul érzi magát, amikor az emberek ezen csoportja körül van, írja le, mit mondanak önnek. Derítse ki, hogy ez építő jellegű visszajelzés-e, vagy olyasmi, ami megpróbálja önt, mint embert lealacsonyítani. A szóbeli sértések ugyanis a kutatások szerint stresszhez és depresszióhoz vezethetnek.

Foto: sutterstock.com

 

Amikor az emberek szorongó állapotban vannak, több fizikai fájdalmat érezhetnek, mint normál esetben. A testi egészségünknek sokkal több hitelt adunk, mint a mentális egészségnek. Ezért legyünk ez utóbbinak is tudatában, szabjunk határokat, és ha a viselkedés nem változik, akkor lehet, hogy meg kell szabadulni az adott a kapcsolattól.

Bobbie hozzátette: “Az én tanulságom ebből a kutatásból az, hogy figyeljünk arra, hogyan beszélünk magunkkal és másokkal. Társas lényekként, mindannyiunknak fel kell készülnünk a negatív visszajelzésekre. Ez az élet része. Ettől függetlenül megvédhetjük önbecsülésünket ettől a visszajelzéstől, ha megtanuljuk, hogyan nyugtassuk meg magunkat a saját belső párbeszédünkkel. Gondosan fontolja meg, hogy milyen szavakat használ magával és másokkal szemben, hiszen a szavainknak maradandó hatása van.”

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.