Mentális betegségek – 6 tipp, hogy boldogabb életet éljünk

Az olyan jellegű mentális problémák, mint a skizofrénia, ráveszik az embert, hogy bizonyos képességeket fejlesszen ki magában – például, hogyan maradjon távol az emberektől. Ám ha boldogabb életet szeretnénk élni, nem árt, ha megtanulunk legyűrni pár előnytelen szokást.

Mentális betegségekkel nem könnyű együtt élni – ez tény.

A mentálisan beteg ember mindent megtesz, hogy ne zavarják, hogy távol tartsa magától az embereket, mert jobban érzi magát egyedül. Visszavonul a saját világába, saját agyának „mélyedéseibe” és az otthonába. Sokan közülük csak így érzik biztonságban magukat.

A skizofrén vagy egyéb mentális betegséggel küzdő személy esetében nem ritka, hogy úgy érzi: túlságosan sok idő kivárni, míg a természet „elteszi őt láb alól”. Azon töri a fejét, hogyan halhatna meg hamarabb. Sok skizofréniás él együtt ezzel a gondolattal. Félnek attól, hogy gyógyszereket szedjenek, különböző okokból – többnyire az érzékcsalódások, téveszmék miatt – de attól is, hogy ha már egyszer azzal élnek évek óta, mi történik, ha egyszer-egyszer elfelejtik bevenni? Lehet, hogy valami szörnyűséget tesznek vagy velük történik valami drámai. Csak az egyedüllét tűnik biztonságosnak számukra.

A skizofrének és egyéb súlyos mentális betegségekkel küzdő emberek általában erős egyéniségek, hiszen sokkal komolyabb dolgokkal kell megküzdeniük, mint úgy általában az embereknek – és sokszor győztesen kerülnek ki a lényegében saját magukkal folytatott csatából.

Ha valaki el szeretné képzelni, milyen skizofrénnek lenni, képzelje azt: olyan gondolatokkal van körülvéve, amelyeknek semmi valóságalapjuk nincs, aztán képzelje el, hogy egyszercsak ezek mégis valódiak – majd pedig súlyosbítsa ezeket hallucinációkkal. Még ha meg is próbáljuk, nehéz elképzelni.

Lássuk azonban – egy skizofrén tapasztalataiból -, hogy milyen tippekkel lehet jobb, egészségesebb életet élni a mindennapokban. Mit érdemes megszívlelnie annak, aki valamilyen mentális betegséggel küzd, de szeretné jobbá tenni az életét.

stressz

1.Legyünk mindig kedvesek. Ezt sokszor nagyon nehéz megtanulni – a mentális betegséggel együtt élő ember gyakran utálja az ismerőseit, a barátait, sikerük az életben azért zavarja annyira, mert ő a saját életét gyűlöli. Olyan dolgokat mond, amelyeket nehéz megbocsátani, csak hogy kimutassa, ő mennyire boldogtalan és elégedetlen saját magával. Ne legyünk ilyenek…

2.Legyünk türelmesek saját magunkkal. Ez is komoly lecke. Türelmesnek lenni magunkkal annyit tesz, mint megérteni, hogy vannak nehézségeink, de több sikerre vagyunk képesek, mint kudarcra. A siker siker, akkor is, ha a fejünkben ez sokszor jelentéktelennek tűnik. Nem jelentéktelen! Még a legkisebb siker is siker!

3.Kis dolgok miatt ne bosszankodjunk. Ezzel ugyanis csak megnehezítjük az életünket. Tanuljunk a hibáinkból, ne ismételjük meg őket és haladjunk tovább.

4.A jelennek örüljünk. Sok ember nem képes rá, hogy a jelenben éljen, a teljesen egészségeseknek is gondjuk van ezzel. Maradjunk a jelenben, igyekezzünk azt élvezni, ami éppen most megadatik és szebb lesz körülöttünk minden.

5.Felejtsük el a múltat, de tanuljunk belőle. Nehéz elfelejteni a múltat, sokszor előbukkan agyunk leghátsóbb zugaiból is. Ennek ellenére okosabb, ha megpróbáljuk valóban elfelejteni, tanulni belőle és továbblépni, hiszen ami elmúlt, azt már úgysem tudjuk megváltoztatni.

6.Legyünk önmagunk. Ez a legnagyobb ajándék, amit adhatunk. Váljunk magunkkal szemben nyitottá, dolgozzunk a problémáinkon és csak legyünk önmagunk! Az emberek vagy szeretnek, vagy kevésbé kedvelnek, de ez az ő személyiségüktől is függ. Vagy jól kijövünk valakivel, vagy nem. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy önmagunkat adjuk!

Forrs: Adrina - napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.