Lövöldöző Nárciszosz

A norvég tömeggyilkosnak már tinédzser korában voltak problémái. Fiatalként is különböző anabolikus szteroidokat szedett, illetve plasztikai műtéteken esett át.

Az RTL klub Reggeli című műsorában Végh József kriminálpszichológus beszélt erről a betegségről. Elmondása szerint már a gyermekkora visszavezethető a probléma. A mészárlónak, már kis korában elválltak szülei, ami önmagában is egy traumatikus élmény. Ennek a fajta cselekménynek van egy nyílt és egy rejtett indítéka is. A pszichológus szerint a szülői magatartás nagyon fontos, hogy ezek a gyermekek, – akik gondolkodásmódban kicsit eltérnek, a normától- szeretve legyenek.

Mi is az a nárcisztikus személyiségzavar?

A nárcisztikus személyiségzavar létező rendellenesség, amely a beteg önmaga iránt érzett erőteljes szégyen- és elégedetlenségérzetéből táplálkozik. Fontos jellemvonásuk, hogy szörnyen arrogánsak, önelégültek és látszatra nagyon magabiztosak. Ez mind a védekező mechanizmusuk része. Magukat különlegesnek tekintik, és úgy érzik csak más hasonlóan tehetséges emberek képesek megérteni őket, vagy kapcsolatot kialakítani velük.

rumuze2k1

A nárcisztikus emberek szokatlanul önzőek. Bármi, ami érdekes számukra, elsősorban róluk szól. Egyszerűen nincs elég energiájuk ahhoz, hogy mások igényeit vagy érzéseit figyelembe vegyék. A másik jellegzetessége, mely szerint, aki ebben a betegségben szenved, az szexuálisan perverz.

Előfordulása

A személyiségzavar nem ritka állapot, 5-15% között ingadoznak a gyakoriságra utaló adatok, tehát még a legszigorúbb és legszűkebb feltételeket alkalmazó vizsgálati rendszer alapján is (valamilyen formája), minden 20. embernél fennáll.

Forrás: