Lobbanékony babonások

A Cambridge Egyetem kutatása összefüggést talált az impulzivitás és a hibás érvelés – mint például a babonák és a szerencsejátékosok – között.

A brit Nemzeti Szerencsejáték-függő Klinikához segítségért forduló kényszerbetegek tanulmányozása révén a kutatók felfedezték, hogy a lobbanékonyabb természetű betegek sokkal hajlamosabbak a hibás érvelésre a játékkal kapcsolatban (babonás rituálék vagy a veszteség magyarázata). Az eredményekről a Psychological Medicine című folyóirat számolt be.

Míg a szerencsejáték sokaknak egy szórakozási forma, a függőség egy ismert pszichiátriai kórkép, mely a népesség nagyjából 1 százalékát érinti. A tünetek között szerepel a játék feletti kontroll hiánya, elvonási tünetek (ingerlékenység), és a szenvedély negatív következményei (adósság, családi problémák). Dr. Luke Clark az egyetem kísérleti pszichiátria tanszékéről elmondta: „Az impulzivitás és a szerencsejátékkal kapcsolatos hiedelmek kapcsolata arra utal, hogy a nagyfokú lobbanékonyság fogékonnyá tesz egy sor összetettebb torzulásra (például babonák) a szerencsejátékosok esetében. Kutatásunk segít összekapcsolni ezt a két, lehetséges mélyben rejlő okát a szerencsejáték-függőségnek, rávilágítva arra, hogy néhány ember miért válik patológiás esetté.”

agressz%2525C3%2525ADv1

A klinikára bejelentkezett szerencsejátékosok közül 30 beteg adatait összehasonlították 30 nem függő emberével a lakosság köréből. Egy sor pénzügyi kérdést tettek fel mindegyiküknek az impulzivitás felmérésére. A szerencsejátékosok sokkal inkább döntöttek az azonnali jutalommal kecsegtető megoldások mellett, dacára annak, hogy így kevesebb pénzhez jutottak. (Az impulzivitás pszichológiai definíciója az azonnali kisebb jutalom előnyben részesítésére utal).

Ők jobban hajlottak arra is, hogy hibásan érveljenek a játékkal kapcsolatban, például a balszerencsére fogták a veszteségeiket. Többségük férfi és más mentális problémákkal is küszködtek, többek közt depresszióval és alkoholizmussal."Ígéretes fejlődésen esik át a szerencsejáték-függőség kezelése például a pszichoterápiák és gyógyszeres megoldások terén. Reméljük, hogy kutatásunk hozzájárul a probléma további feltárásához és a jövőbeni kezelés sikeréhez.” – tette hozzá Dr. Clark.

Forrás: