Korai ráncok az arcon: örökletes vagy az életmódunk tehet róla?

Mindannyian szeretnénk jól kinézni, és minél tovább elégedetten belenézni a tükörbe, de az idő múlásával senki nem kerülheti el az apró ráncok megjelenését a bőrén. De mi okozza ezeket? Mikor bukkannak fel, és késleltetethetjük-e valahogy a megjelenésüket?

Az életmódunk vagy a génjeink határozzák meg a ráncaink számát, és mélységét?

Az öregedés természetes folyamat, ami mindenki életében elkerülhetetlen, de van néhány dolog, amivel az idő múlását egy kicsit lassítani tudjuk, vagy legalábbis elkerülhetjük a túl korán megjelenő ráncokat.

Bőrünk a kollagén és az elasztikus rostok megfogyatkozása miatt fokozatosan elvékonyodik és a rugalmassága is csökken, miközben a hialuronsav mennyiségének csökkenése miatt egyre szárazabb lesz. A hormonális változások, a bőr szárazsága, valamint az izomműködés hatására fokozatosan jelennek meg a felületes, majd egyre mélyebb ráncok mindenki arcbőrén. Emellett további olyan tényezők határozzák meg az arc megjelenését, mint a zsírszövet mennyisége és eloszlása, a szövetek feszessége és a csontok szerkezete – idővel ezek is változnak. Sokat számítanak az örökölt gének, de az életmódnak is nagy szerepe van abban, hogy sokáig fiatalos és üde legyen a megjelenésünk” – mondja Dr. Parrák Zita orvos-esztétikai specialista, a New Beauty Anti-aging és Orvos-Esztétikai Központ vezetője, hozzátéve, hogy nagyjából 20%-ban a genetikai adottságoktól, és 80%-ban az életmódunktól függ, mikor kezd el veszíteni bőrünk a rugalmasságából, és mikor jelennek meg rajta az első ráncok. 

Fotó: 123rf.com

Ha valakinek megvizsgáljuk az arcbőrét, és ki szeretnénk deríteni, hogy genetikailag a ráncos bőrtípusba tartozik-e, tudni kell, hogy az illető dohányzik-e, milyenek az étkezési szokásai, használ-e retinoidokat, mennyire van kitéve légszennyezettségnek, mennyit napozok, jár-e szoláriumba, arckezelésekre, és milyenek az otthoni, bőrápolási rutinjai.  Bizonyított, hogy életmódbeli szokások nagyobb jelentőséggel bírnak a bőr ráncosodásában, mint a genetikai tényezők” – árulja el Dr. Parrák Zita.

Mit tehetünk?

Bőrünk szépségéért minden egyes nap tehetünk, ha megismerünk néhány olyan szabályt, ami segít egy kicsit lassítani az idő kerekét.

 1. Ha dohányzunk, érdemes mielőbb leszokni! A cigaretta számos kártékony összetevőjével olyan enzimeket szabadít fel a bőrben, melyek fokozzák a bőr rugalmasságáért felelős kollagén és elasztin rostok leépülését.
 2. A bőr fiatalságának szempontjából fontos a rostelemek közötti víz mennyisége, azaz a megfelelő hidratáltság: a kialakult ráncok dehidrált állapotban erősebbé válhatnak, öregebb bőr hatását kelthetik. Igyunk meg napi 2,5-3 liter folyadékot!
 3. A káros UV-sugárzás kivédése fontos eleme a bőr állapotának megtartásának. Mindig használjunk fényvédő krémet!
 4. A C-vitaminnak különösen fontos szerepe van a kötőszöveti szerkezet megtartásában, felelős ugyanis a kollagénrostok összekapcsolásáért. Szedjünk rendszeresen C-vitamint!

  Fotó: 123rf.com

 5. A friss zöldségek és gyümölcsök olyan antioxidánsokat tartalmaznak, melyek semlegesítik a kollagént károsító szabad gyököket, így gondoskodnak a bőr friss és fiatalos kinézetéről! Fogyasszunk ezekből naponta többször!
 6. A napi minimum 8 óra alvás hozzájárul a bőr rugalmasságához. Ha kipihentek vagyunk, az arcbőrünk üde les, és szó szerin kisimul. Fordítsunk megfelelő mennyiségű időt a pihenésre!
 7. Ne dőljünk be a „jobb, mint a botox”reklámszövegeknek: mindig olyan arcápolási terméket használjunk, ami a bőrünk típusának megfelel, de ne várjunk csodát a drogériákban kapható, csodát ígérő krémektől!
 8. Ha orvos-esztétikai kezelést vennénk igénybe, minden esetben profi szakemberre bízzuk a bőrünket, aki segít kiválasztani a legoptimálisabb megoldást a már kialakult ráncokkal szemben! 

Az orvos-esztétikai kezelések is segíthetnek, ha már előbukkantak a ráncaink. Ezek elsődleges célja az arc szimmetriájának helyreállítása a kontúrok elsimítása, az elveszett volumen pótlása, bőr feszességének és rugalmasságának növelése, a megereszkedett szövetek megemelése által. Bármilyen beavatkozás mellett is döntünk, az egészséges életmódról és a főbb szabályok betartásáról nem szabad lemondani, hogy a lehető legjobbat tudjuk kihozni magunkból.

Olvasd el ezt is!

4 ok, ami miatt gyorsabban ráncosodunk

Forrás: https://napidoktor.hu/index


Egy válasz

 1. jáger lászló

  Szerintem ezt senki nem tudja
  Mondhatni is, is!!!
  Változtatni rajta szinte reménytelen…..
  csak ennyi
  barátilag
  J.L.

  Válasz

Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.