Pattanásos arcbőr? Az étrend is felelős

Sokan a saját bőrükön tapasztalták, hogy akár néhány kocka csokoládé vagy pár szem mogyoró is megbosszulja magát. A kutatások szerint azonban a legtöbb embernél nem egyetlen összetevő tehető felelőssé a problémás arcbőr kialakulásáért.

Szép arcbőr étrend változtatással

A mitesszerek elleni helyes táplálkozás kialakításánál az ételek glikémiás indexét (GI) érdemes figyelembe venni. A 0-tól 100-ig terjedő skálán az ötvenes érték fölött elhelyezkedő élelmiszerek szénhidráttartalma gyorsan szívódik fel a szervezetben. Az ilyen típusú eledelek, mint a burgonya, a fehér kenyér és természetesen a cukor hirtelen emelik meg a szervezet vércukorszintjét. Emellett összefüggésbe hozhatók a pattanások kialakulásával is.

Fotó: 123rf.com

A skála alacsonyabbik végén elhelyezkedő élelmiszerek, mint a grapefruit, az almafajták, a babfélék, sőt a 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládék lassabban emelik a vércukorszintet. Az alacsonyabb glikémiás indexszel rendelkező ételek nemcsak a testsúlyszabályozásban, hanem az aknék visszaszorításában is jelentős szereppel bírnak. Emellett növelik a szervezet inzulinérzékenységét is. Ennek köszönhetően a test hamarabb dolgozza fel a bejuttatott zsírokat, szénhidrátokat és fehérjéket.

A pattanásos bőr nem menő. De a pattanásos bőr kezelésére nincs szükség antibiotikumra vagy erős vegyi anyagokra.

Természetes gyógymódok a pattanások ellen – 1. rész

Az üde arcbőr az A-vitaminban gazdag sárgarépa, brokkoli, halolaj, spenót és lazac fogyasztásával még inkább elősegíthető. Habár a sovány tejtermékek jó hatással vannak a koleszterinszintre, magas glikémiás indexű élelmiszerek lévén túlzott fogyasztásuk eltömíti a pórusokat.

A problémás bőr lelkileg is megterhelő, nyugtalansághoz és visszahúzódáshoz vezethet. Az arcbőr hosszú ideig fennálló gyulladásai a szervezet egyéb problémáit jelzi. Ha a tünetek az étkezés megváltoztatását követően is fennállnak, érdemes utánajárni a kiváltó okoknak, hiszen hormonzavarok és szívproblémák is állhatnak a háttérben.

Fotó: 123rf.com

A bőr egészsége mindemellett nagymértékben függ a mindennapos ápolási rutintól. Habár a lúgosító szappanok azonnali hatása kecsegtető, az ilyen típusú zsírtalanítás túlzott faggyútermelésre serkenti a bőrt. Az erőteljes dörzsölés is elterjeszti a baktériumokat az arc felületén, ezért pattanásos bőr esetén reggel és este érdemes fertőtlenítő folyadékkal gyengéd, körkörös mozdulatokkal áttörölni az arcot. A pattanások elfedésére a tisztító korrektor stift alkalmas, amely egyben gyógyítja is a sérült bőrrészt. 

Forrás: Életmód Orvosi Központ


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.