A testünk nem hazudik – Így jelzi a lelki problémákat

A holisztikus megközelítés elválaszthatatlanul összekapcsolja érzelmi állapotunkat a fizikai egészségünkkel. Az alábbiakban néhány nagyon gyakorlati, hasznos tippet osztunk meg a testi tünetek és a lelki fájdalom kapcsolatáról.

Ahogyan a rohanó életünket éljük, tudtunkon kívül megterheljük izmainkat, ízületeinket és csontjainkat. Ez a stressz fokozatosan felhalmozódhat, és komoly hatással lehet a testre, például egy hirtelen eséssel vagy a gerinc elferdülésével.  Az olyan tüneti kezelések, mint a gyógytorna, akupunktúra, a masszázs és a köpölyözés hatékonyan kombinálható a test természetes egyensúlyának és egészségének helyreállítása érdekében, hogy a test elkezdhesse öngyógyítását. A fizikai fájdalom mögött azonban gyakran a test különböző részeiben tudatosan vagy tudton kívül tárolt érzelmi feszültség rejtőzik. A fizikai javulások, például a gerinc rendbetételét követően, érzelmi felszabadulásokat is kiválthatnak. De ez visszafelé is igaz: az érzelmi traumák kezelése és feloldása is segíthet a test harmóniájának helyreállításában, és enyhítheti a felgyülemlett fájdalmak egy részét.

Foto:123rf.com

Pozitív visszajelzés:
Leggyakrabban a fájdalomra adott azonnali reakciónk az, hogy gyors, de rövid távú intézkedéseket teszünk, hogy elmúljon. A gyógyszeres kezelés hasznos lehet a tünetek (fejfájás, ízületi és izomfájdalmak) enyhítésében, a fájdalom kiváltó okát azonban aligha kezeli. Tisztelnünk kell a fájdalmat, és meg kell próbálnunk megérteni a mögötte álló fizikai és érzelmi okokat. Ez a holisztikus megközelítés – a test és a lélek egyensúlyának és harmóniájának ötvözése – a hosszú távú jólét kulcsa. Az egyensúly elérésének kulcsa pedig a pozitív visszacsatolás – vagyis a test jólétének javítása érdekében tett lépések hatással lesznek a pszichére, ami viszont erőt ad a fizikai fájdalom hátterében álló érzelmi problémák kezeléséhez.

A szem a lélek tükre- Mit árul el a rövid,- és távollátás rólunk?

Íme néhány tipp, amely beindítja ezt a pozitív visszacsatolást, és segít megtalálni a test és lélek számára megfelelő egyensúlyt:

Az vagy, amit megeszel: Az étrend nagyon fontos. Az általunk elfogyasztott ételek jelentős hatással lehetnek a szervezet öngyógyító képességére. Ha izom- és ízületi fájdalomtól szenved, ne táplálja tovább az érzelmeit, és kerülje a savas ételeket, például a narancsot, az ecetet, az alkoholt, a kávét, a kólát, valamint a magas cukor- és búzatartalmú gyorsételeket, mivel ezek fokozhatják a fájdalmat okozó gyulladást.

Fotó: 123rf.com

Napi egy pohár: Kezdje a napot egy pohár meleg vízzel, adjon hozzá 4-12 csepp grapefruitmag kivonatot, amely természetes tisztítószer, és segíthet az egészséges emésztés fenntartásában. Emellett vírusellenes és antimikrobiális szerként is működik.

Fotó: 123rf.com

Forró fürdőterápia: Kényeztesse magát hetente legalább egyszer egy forró fürdővel a Holt-tengeri terápiás sókkal, amelyek ellátják szervezetét alapvető ásványi anyagokkal, serkentik a vérkeringést, javítják a bőr hidratáltságát, miközben csökkentik a gyulladást. Alternatívaként próbáljon meg három csepp levendula-, kamilla-, eukaliptusz-, rózsa- vagy tömjén aromaterápiás olajat hozzáadni, amelyek segíthetnek megnyugtatni az elmét és gyógyítani a testet.

Fotó: Ensana

Nyugodjon meg! A Bach-virágterápiás  elsősegély csepp egy stressz elleni formula – minden kézitáskában, zsebben kötelezően lennie kellene. A kifejezetten érzelmi válsághelyzetekre és extrém félelmekre kifejlesztett, egyedülálló gyógymód felbecsülhetetlen értékű a mindennapi nyomás és stressz megelőzésében és enyhítésében.

Nyugtatja az izmokat: A rozmaring krémet vagy olajat minden este lefekvés előtt kenje a fájó izomra vagy ízületre, hogy helyben enyhítse a fájdalmat és elősegítse a gyógyulást.  

Fotó: 123rf.com

Napi testmozgás: Próbáljon meg naponta egy órát szánni az izmok erősítésére. Minél erősebbnek érzi a testét, annál jobban fogja tudni kezelni az esetleges fájdalmakat. Alakítsa át a testét és energizálja magát Tracy Anderson Metamorphosis videójával, amely tele van izomszerkezet átalakító gyakorlatokkal, és  kardió edzésekkel.

 

Nézzen a fájdalom mögé!


Amikor a nők derékfájást tapasztalnak, fel kell tenniük maguknak a kérdést, hogy a fájdalom izomhúzódással, az irodai ülésből eredő fájdalommal vagy porckorongproblémákkal függ össze.

 • Lehet, hogy a petefészkeik okozzák?
 • A menstruációja?
 • A fájdalom a vesetájékról jön?

Ebben a szakaszban kell megállni és elgondolkodni. Gondolja át, hogyan kezelte eddig a testét. Volt mostanában kenetvételen, vagy vizsgálaton? Mikor járt utoljára nőgyógyásznál? Lehet, hogy rájön, hogy utoljára tavaly volt időpontja, de azt ki kellett hagynia, egy másik fontos program miatt, és nem volt ideje újabb időpontot kérni. Egyszerűen fogalmazva: elhanyagolta, hogy figyeljen a jelekre, és a hátfájás a teste üzenete, hogy valami másról van szó. Arra kéri Önt, hogy oldja meg a rejtélyt.

Foto:123rf.com

A nyak- és vállfeszülés egy másik gyakori panasz. A legtöbb esetben, bár a fájdalom fizikai módon jelentkezik, a probléma gyökere túlnyomórészt érzelmi jellegű. Az ilyen típusú fájdalmakat tapasztalóknak meg kell hallgatniuk a testüket, majd egy pillanatra magunkba kell nézniük:

 • Mi okozhatja ezt a fájdalmat?
 • Dühöt vagy félelmet érez?
 • Talán bizonytalanságot?
 • Lehet, hogy a várt pénz nem jött meg?
 • Nem érzi magát sikeresnek?
 • Félelemmel tölti el a saját és családja jövője?
 • Úgy érzi, hogy nem ura egy élethelyzetnek?
 • Álmatlan éjszakái vannak?

Mindezek az érzelmek összhatással bírnak, amelyek végső soron a fizikai váll- és nyakfájást okozzák.

Ez egy dominóhatás. Az egyik érzelem vezet a másikhoz, majd egy következőhöz, és mindez felgyorsul, nyomasztóvá válik, a végén pedig fizikai fájdalommá omlik össze.

Az érzelmek önmagukban az élet normális részei, és nem jók vagy rosszak. Például a düh és a frusztráció érzése motiváló tényező lehet arra, hogy jelentős pozitív életmódbeli változásokat hajtsunk végre.

A problémák nem az érzelem természete miatt kezdődnek, hanem azért, mert az érzelmek ellenőrizetlenül túlzott mértékűvé válnak, és hatással lesznek a szervekre, ami miatt diszharmóniát okoznak a szervezetben.

 

Nyakfájás – fizikai okai: Porckorongbetegség vagy csontritkulás (csontsűrűség csökkenés). Érzelmi forrás: Életfélelem és bizonytalanság; túl sok mindennel kell megbirkózni; az élet túlterheltsége.

Férfiak derékfájása – Fizikai okai: isiász, prosztata- vagy vesekő, vastagbél. Érzelmi forrás: Dühproblémák, a kielégítetlen munkahelyi/otthoni élet okozta stressz.

Derékfájás nőknél – Fizikai okai: Petefészek, kismedencei rendellenesség. (Ne feledje: rendszeresen végezzen vizsgálatot, kenetvételt.) Érzelmi forrás: Erővesztés, eltemetett érzelmek.

Akut hátközépfájdalom/vállszint – Fizikai okai: Rossz keringés, májbetegség, vérszegénység vagy alacsony vérnyomás. Érzelmi forrás: Szorongás, szívdobogás, alvászavar; félelem a jövőtől.

 

Forrás: