Hogyan vegyük rá a kamaszt a takarításra?

Jó kapcsolat a kamasszal és rendezett otthon: mesés álmok ezek, gondolhatják a szülők, a jó hír pedig az, hogy meg is valósítható! A kérdés már csak az, hogy hogyan?

A serdülőkor nagy kihívást jelent a szülő és a tini számára egyaránt. Vajon mi a konfliktus legfőbb forrása? Lehet, hogy sokan a randizásra, a takarodó kritikus kérdésére vagy a rossz jegyekre tippelnek, de tévednek! A helyes válasz, egyszerűen a rendrakás. A szülők többsége nem érti, miért kell a takarításból olyan nagy ügyet csinálni, épp úgy a tinik sem.

Mi baj lehet abból, ha a táska a szoba közepén landol és a vizes törülközőt elfelejtik felakasztani? Valószínűleg az eredmény egy ingerült anyuka lesz, aki reménytelenül próbálja megértetni a kamasszal, hogy a lakásban mindennek megvan a maga helye. Néhány szülő végül feladja a harcot, és miközben visszavonulót fúj, összeszedik a szanaszét hagyott holmikat is.

A másik tábor viszont úgy véli, nem kell mindig kesztyűs kézzel bánni a kamasszal. Ilyen esetben elkezdőik a véget nem érő harc, és a ,,már ezerszer megkértelek, hogy tedd a helyére!” típusú viták, amik gyakran ajtócsapkodással végződnek. Sajnos legtöbbször egyik hozzáállás sem hozza meg a kívánt eredményt – állítják a témával foglalkozó szakemberek.

takaritas4

 

Helyette, akárcsak a nagy megmérettetések során, okosan kell taktikázniuk a szülőknek. Mit tegyenek, hogy a koszos zokni végül a szennyesben landoljon? Mindkét félnek változtatni kell a hozzáállásán, viszont mindig a felnőtteké az első lépés! Ehhez a legfontosabb, hogy előrelátóak és következetesek legyenek. Ha megfelelően kezelik a problémát, végül a tini is belátja, hogy felesleges az ellenállás.

Gyermekünk nem tekinthető többé kicsinek, viszont a felnőttek közé sem tartozik igazán, vagyis még csak most keresi a határait, ezért a legjobb, amit a szülő tehet, hogy elegendő teret ad gyermekének. Ha érzi, hogy vannak alternatívák, és választási lehetősége, ha vannak olyan részek a családi fészekben, melyek kialakításába más nem szól bele, sokkal könnyebben elfogadja, hogy bizonyos esetekben neki kell engednie.

A legjobb módszer erre, hogy a saját szobájában a tini lesz az úr. Bizonyos keretek között a földön heverő könyvek, táskák és ruhák a szabad önkifejezést jelentik számára. Ettől jobban fogja érezni magát, a pozitív élmény pedig hozzájárul a viharoktól mentes szülő-kamasz kapcsolathoz. Tehát ha anya megkéri gyermekét, hogy mosogasson el, a tiszta konyha fogja várni, nem egy morcos és duzzogó arc.

Forrás: https://napidoktor.hu/index