Házi praktika – Készíts shea vaj szappant!

Fürdés közben semmi sem kényeztetőbb a bőrödnek, mint egy teljesen természetes shea vaj szappan.

Mi a shea vaj és mire jó?

A shea fa egy vadon élő fa, mely Nyugat-Afrikában található, és nagyon ízletes gyümölcse van. A gyümölcs nagy olajos magokat tartalmaz, melyeket kisajtolnak. Ebből lesz a shea vaj, mely a fehértől a halvány sárgáig változó színű krém a vajhoz igen hasonlító állaggal.

A bennszülött afrikaiak már több, mint ezer éve használják a shea vajat. Semmiféle toxint nem tartalmaz (valójában feldolgozatlan állapotában még akár főzéshez is használni lehetne) és elég gyengéd ahhoz, hogy arcbőrre kenjük, legyen szó akár babáról, akár érzékeny bőrű felnőttről.

A shea vaj természetes hidratáló, UV védelmet biztosít, ráadásul segíti a bőr kollagén termelését. A gyógyítók régóta és számtalan dologra használják, mint például bőrsérülésre, fekélyre, apró sebekre, száraz bőrre, kiütésekre, bőrgyulladásra, és sajgó izmok nyugtatására. Annak a tulajdonságának köszönhetően, hogy újraépíti a bőr szerkezetét, terhességi csíkok eltüntetésére is tökéletes, illetve fiatalító termékek összetevőjeként is népszerű.

shea

Foto:pixabay.com

A természetes latextartalma miatt, a latex érzékenyeknek ajánlott bőrteszt végzése, mielőtt használni kezdenének bármilyen shea vaj terméket. Akárhogyan is legyen shea vaj csodálatos bőrápoló. A legjobb pedig, hogy te magad is készíthetsz belőle shea szappant.

Ha az üzletekben kapható hidratáló krémek nem felelnek meg az elvárásainknak, próbáljunk ki egy természetes alapanyagú, házi készítésű krémet.

Így készítsük el a saját hidratáló arckrémünket

Házi praktika – Szappan recept

A shea vaj olyan helyeken érhető el, ahol árulnak más szappankészítő eszközöket is, de akár szappan és kozmetikum beszerzőknél is érdeklődhetünk. Viszonylag olcsó, 30 gramm pár száz forintba kerül, és mindössze két evőkanálra van szükség 2-4 szappan készítéséhez.

De nem minden termék készül egyformán. Sok vállalat tisztítja a shea szappant, akár kémiai úton is, aminek harására számos előnyös tulajdonsága eltűnik. Más cégek fehérítik, vagy éppen színezékeket és illatanyagokat adnak hozzá. A legjobb, ha megpróbálsz természetes, adalékanyagmentes vajat szerezni. Minél tisztább vajjal dolgozol, annak jobb eredményt fogsz elérni.

A saját shea vaj szappanod elkészítéséhez az alábbiakra lesz szükséged:
· természetes (olíva olaj alapú) szappan
· desztillált víz
· 2 ek. feldolgozatlan, minél tisztább vaj
· 1 ek. őrölt mandula
· reszelő · dupla falú forraló, vagy egy kisebb edény, amit bele tudsz tenni egy nagyobba
· egy kis műanyag doboz a formázáshoz · keverő kanál
· szárító rács

A shea vaj szappan elkészítése, otthon praktikusa

Először engedjünk vizet a forralóba vagy a nagyobb edénybe és forraljuk fel. Reszelj annyi castile szappant, míg két csésze meg nem telik. Ez tedd bele a forraló belső részébe vagy a kisebb edénybe egy pohár desztillált vízzel. Közepes lángon olvaszd fel és kevergesd addig, amíg a szappan teljesen folyékonnyá és nyúlóssá nem válik.

Húzd le a tűzhelyről. Ad hozzá a shea vajat és a mandulát, és keverd össze. Öntsd ki a műanyag tálkákba és hagyd hűlni és keményedni néhány órán át. Mikor megszilárdult, fordítsd meg.

Foto:pixabay.com

Helyezd a rácsra, három hétig hagyd állni, és folyamatosan forgasd, nehogy feliszaposodjon. Aztán tedd őket műanyagba, hogy megvédd, vagy használd a következő tusolásnál.

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.