Olajozott műveletek a konyhában!

Létezik-e jó és rossz olaj? Az olaj mindennapi háztartási cikk, mégsem ismerjük eléggé! Mi a különbség egyik, vagy másik között?

Vajon mennyi olajat szabad használni a főzés és sütés közben? Létezik-e egészségesebb olaj? Mi a különbség a vaj és az olívaolaj, illetve a szűz és extra szűz jelzőkkel ellátott olajok között? Mélyedjünk el egy picit a témában, hogy mindig olajozottan kezelhessük majd ezeket a kérdéseket!

Részben hidrogénezett olajok

Ezek az ún. transzzsírok, melyek a növényi olajok hidrogénezése során is keletkeznek, illetve a kérődző állatok gyomrában, így jelen vannak a tejben, és a kérődző állatok húsában is. A transzzsírok élettanilag kedvezőtlen hatásúak, mivel növelik a vér LDL (rossz)-koleszterinszintjét és csökkentik a HDL (jó)-koleszterinszintet.

Sok esetben a margarint hozzák fel a transzzsírok elsődleges forrásaként, ez azonban ma már nem feltétlenül igaz. A jó minőségű margarinok manapság nem tartalmaznak hidrogénezett növényi olajokat, így a transzzsírsav-tartalmuk az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megengedett határérték (1 EN%) alatt van. A margarinok transzzsírsav-tartalmát sok esetben ellenőrizhetjük a csomagoláson.

olaj

A szívbarát olivaolaj

Ha a vaj és az olívaolaj között kell választanunk, voksoljunk az utóbbira, legfőképpen azért, mert ez szívünknek is kedves összetevő, így ha a konyhában használjuk, egészségesebb ételeket fogyaszthatunk majd! Magas az egyszeresen telítetlen zsírsavtartalma és antioxidánsokat is tartalmaz. Ez jelenti az igazi előnyét más olajokkal, zsírokkal szemben.

A szívnek jót tesz, csak az alakunknak nem!

A zsírmentes élet nem egészséges, éppen ezért ajánlott a szervezet számára hasznos zsírsavakat tartalmazó olívaolaj fogyasztása. Bár ezek minden esetben magasabb kalóriaértéket mutatnak, mint a vaj, azonban az egészségesen működő szervezethez elengedhetetlen. Többek között a hasznos, zsírban oldódó vitaminokat sem volna képes felvenni testünk, ha nem kapja meg ezeket a forrásokat.

Szűz és még szűzebb

A címkék nem csalnak, valóban van különbség a szűz és az extra szűz olívaolaj között, mivel az utóbbi esetben mind ízét, mind alapanyagát tekintve magasabb minőségű termékkel van dolgunk. Az “Extra szűz” olívaolaj az olajbogyó első préselésének az eredménye, amelyet a leszedés után legkésőbb 24 órán belül nyernek ki a termésből. Ez a legértékesebb olívaolaj-fajta.

A szűz olívaolaj úgy készül, hogy miután kinyerték az első préseléssel az extra szűz olívaolajat, a bogyókat tovább préselik. Bár az extra szűz olívaolajhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, az íze és a minősége egy fokkal elmarad ettől. A tiszta olívaolaj a szűz és a finomított olívaolajok keverékéből áll, íze enyhébb, mint az extra szűz olívaolajoké.

 

Forrás: https://napidoktor.hu/index