Hamar kitör rajtunk a frász? – 6 tipp pánikolás ellen

Tudatosítsuk, hogy elménk történeteket gyárt

A pánik bármi miatt könnyen elhatalmasodhat rajtunk, ha hagyjuk. Elég hozzá egy megvágott ujj. Íme néhány hatékony tipp, hogy egyszerűen lenyugtassuk magunkat.

Mindenkivel előfordul, hogy számára nagyon kellemetlen és ijesztő helyzetben találja magát. Sokan hajlamosak arra is, hogy pánikba essenek. Elég, ha szerettünk nem ír vissza rövid időn belül és már azt vizionalizűljuk, hogy baleset részese. Ha elkövetünk egy hibát a munkahelyen, máris a kirúgás lebeg a szemünk előtt. Rosszkedvű a párunk? Valószínűleg el akar hagyni – esünk pánikba.

A pánikolás nem minden helyzetben rossz, hiszen például ha félünk valamitől, teszünk a megelőzésért – például antibiotikumos kenőcsöt kenünk egy vágásra, hogy ne kössünk ki a sürgősségin.

Mégis, sok esetben csak hátráltat bennünket a pánik. Fontos felismerni, mikor csap le ránk és tenni ellene. Az alábbi módszerek segíthetnek pánikolás ellen.

Foto:123rf.com

1.Vegyük észre, amikor éppen pánik tör ki rajtunk: amikor a legrosszabbra számítunk, nevezzük nevén a dolgot: pánikolunk. A tudatosítás nem feltétlenül szünteti meg azt, de ez az első lépés, hogy távolodni kezdjünk tőle. Ha magunkban tisztázzuk, hogy az elménk alkot történeteket, elkezdhetjük elképzelni a reálisabb helyzetet.

2.Belégzés-kilégzés. Vegyünk nagy, mély levegőt orrunkon át, majd a szájon keresztül fújjuk ki. Engedjük el a bennünk lévő feszültséget. Az ijesztő gondolatok beindítják testünk stresszreakcióját, ami viszont az az érzést kelti bennünk, hogy veszély közeleg. A test ellazítása az elmét is megnyugtatja.

3.Válaszoljunk magunkban az ijesztő kérdésre. A félelmetes gondolatok általában olyan formában jelentkeznek, mint például „mi lesz, ha…?”, majd általában megállítjuk magunkat és azt mondjuk, ó, nem, nem!

Kezeljük az automatikus kérdéseket tényleges kérdésekként. Mi történik, ha valóban autóbaleset történt? Mi van, ha vérfertőzésünk alakul ki egy vágás miatt? Kérdezzük meg magunktól, mi következik akkor. Mivel bármitől félünk is, mindig van következő lépés, amit tehetünk. Ha realizáljuk magunkban, amitől félünk, azzal még nincs vége a világnak, máris kevésbé tűnik az egész félelmetesnek.

Stressz, pánik vagy szívbetegség okozza a mellkasi fájdalmat?

4.Mozogjunk! A félelem, a pánikolás könnyen „ledermeszthet”. Tehetetlennek érezzük magunkat, mintha csak arra várnánk, hogy lecsapjon ránk a katasztrófa. Kitörhetünk a bénultságból, ha felállunk és mozogni kezdünk. Menjünk ki a lakásból, sétáljunk egyet, tegyünk be egy adag szennyest a mosógépbe. Nyújtózkodjunk! Rázzuk meg karunkat, lábunkat. Hagyjuk, hogy a test vezesse az elmét a továbblépésre.

5.Fogadjuk el annak lehetőségét, hogy a legrosszabb akár meg is történhet. El akarjuk tolni magunktól, vagy biztosak lenni abban, hogy elkerülhetjük. Ez az ellenállás valójában növeli a pánikot és a félelmet, mert azt az érzést kelti: nincs rá garancia, hogy megelőzzük a katasztrófát.

Pánikolás ellen jó módszer, ha csak nyitottak vagyunk a lehetőségre, hogy olykor valóban megtörténhet a legrosszabb. De tudjuk azt is, hogy ezt majd akkor kell megoldanunk, ha valóban így történik.

6.Lássuk magunkat, amint megbirkózunk a pánikkal: lássuk be, nem a katasztrófától tartunk valójában, hanem attól, hogy nem tudunk megbirkózni vele. Attól félünk, túlterhel majd és nem tudunk mit kezdeni az egésszel. Az ember azonban képes megoldani a problémákat és kemény dolgokkal is szembenéz. Gondoljunk vissza a kihívásokra, amelyekre életünk során már túljutottunk.

Ha megtörténik, amitől félünk, az is egy újabb megoldandó probléma lenne – akárcsak az összes nehéz helyzet, amiben korábban helytálltunk.

Foto:123rf.com

Pánikolás ellen jó módszer az is, ha tisztában vagyunk az agyunk tevékenységével. Amennyiben úgy látjuk, hogy katasztrófa-forgatókönyveket készít, nem kell rosszul éreznünk magunkat, akkor sem, ha tudjuk, hogy ennek semmi értelme.

Az elménk csupán igyekszik biztonságban tartani bennünket – mondjuk neki halkan köszönetet, tudatosítva, hogy csak vigyázni akar ránk. Majd tudatosítsuk magunkban azt is, hogy nem kell mindent komolyan venni, amit gondolunk. A katasztrófa az egyik lehetséges kimenetel, de pánikolás helyett térjünk vissza a való életbe, reális gondolatainkhoz.

 

Forrás: Napidoktor.hu