Hajhullás fiatal korban – van segítség!

Napjainkban a bőrgyógyász szakembereket egyre több fiatal keresi fel rendelőjében: hajhullásra panaszkodnak.

A stressz, a környezeti ártalmak, hormonális változások, rossz táplálkozási szokások, esetleg fertőzéses gócok tehetők felelőssé az igencsak kellemetlen, ám javarészt orvosolható tünetekért.

Sokféle ok állhat ugyanis a háttérben, amelyek megfelelő rutinvizsgálatokkal általában kideríthetőek, s a személyre szóló, orvos által ajánlott szerek biztonsággal szedhetők. Napi 60-100 szál haj "halála" természetes élettani folyamatnak tekinthető, különösen az évszakváltások idején jelentkezik nagyobb arányú hajvesztés. Télen, a hónapokon keresztül sapka, kalap alá szoruló hajkoronánk tavasszal fellélegzik: s a tartósan levegőtlen, fénytelen körülményekért hajhullással válaszol.

Őszre – köszönhetően a napfénynek, a kiegyensúlyozott, rostdús táplálkozásnak – lesz igazán szép, és dús a hajunk, körmünk is megerősödik. A nők életében bekövetkező hormonális változások, a várandósság és a szoptatás idején, átmeneti, hónapok alatt rendeződő hajhullást válthatnak ki. A természetes öregedési folyamatok inkább a férfiakat érintik, ők akár harmincas-negyvenes éveik elején is kopaszodhatnak, anélkül, hogy bármifajta betegség húzódna a háttérben. De bármilyen (más) ok miatt is következzen be a hajhullás, a tünet mindenki számára traumát jelent.

kezd%25C5%2591d%25C5%2591%2520kopaszod%25C3%25A1s3

Előfordulhat, hogy szervezetünk a haj ritkulásával jelez: ilyenkor egyenletesen, az egész fej területéről hullik a haj-, vagy éppen körülírt hajhullás hatására kopasz foltok jelennek meg. Teljes hajvesztéssel szerencsére ritkán kell szembesülni, de még ebben az esetben is léteznek, a folyamatot lassító hatékony hajhullás elleni szerek.

Természetes reakció, hogy hajhulláskor mindenki komolyan kezd aggódni. Ha idejében keresik fel a bőrgyógyász szakorvost, megfelelő kezeléssel orvosolható ez a probléma.

Bár hajunk egészségét és minőségét táplálkozásunk, életvitelünk, hajápolási szokásaink határozzák meg, a genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni. Hajunk típusát és a hajhullás mértékét is nagyban befolyásolja a genetika, ami ellen esetenként csak a hajbeültetéssel lehet küzdeni.

vid4u.init(480,360,’Yxu0FQQ9yi’,null,3);

Forrás: