Haj rá!

Hogyan és milyen hatásokra nő a hajunk, és miként lehet ezt befolyásolni? Mitől lesz szép és egészséges a haj? Olvassa el hajápolási és táplálkozási tippjeinket!

A hosszú, fényes, egészséges haj tetszetős, vonzó és fiatalos, így az emberek törekednek arra, hogy minél mutatósabb, dúsabb hajuk legyen. A csapzott haj a betegség, míg a fényes az egészség benyomását kelti. A haj ápolása ezért minden korban fontos kérdés volt.

A hajszál növekedéséhez az adott helyen egy működő, élő hajhagyma szükséges. A hajhagymák száma a hajszíntől is függ. Legkevesebb a vörös hajúaknak van, legtöbb pedig a szőkéknek, mintegy dupla annyi, mint a vöröseknek. A sötét hajszínek a kettő közti átmenetet képviselik.

Átlagosan 100-110 000 hajszálunk van, ez jellemző a barna és fekete hajra, a vörösből 70-80 000, míg a szőkéből 120-140 000. A haj vágásával nem lesz sűrűbb a hajunk, csak az egyenletes hossz miatt látszik úgy.

hajzuhatag17

Az, hogy valakinek mennyire hosszúra képes megnőni a haja, elsősorban attól függ, mennyi ideig tart a hajhagymáinak aktív szakasza. Ez részben genetikailag meghatározott, részben pedig függ a szervezet általános egészségi és hormonális állapotától.

Az egyenes haj kevésbé száraz, mint a göndör, mivel egy egyenes szálon a zsír könnyebben tud végigfolyni. Idősebb korban a zsírtermelés is csökken, különösen a nők esetében. Ugyanakkor a göndör hajszálak vastagabbak az egyeneseknél.

A hajszál egyenes vagy göndör jellegét a keresztmetszet alakja határozza meg. A körhöz minél közelebb álló alak egyenesebb, míg az ovális göndör szálat eredményez. Ennek oka, hogy az ovális keresztmetszet esetében nem teljesen egyenletes a növekedése a szál minden pontján, így a hajszál különböző mértékben felcsavarodik.

Az egészséges haj kiegyensúlyozott, természetes és vitamindús táplálkozást igényel. Az állati eredetű fehérjék a keratin, a haj egyik fő összetevőjének képződéséhez elengedhetetlenek. Naponta tanácsos sovány szárnyas húst vagy halat, tojást fogyasztani.

h%25C3%25BCvelyesek

A hajgyökerek jó oxigénellátása érdekében kiemelendők a magas vastartalmú élelmiszerek. A cink szintén nagyon hasznos, antioxidáns hatása miatt (halak, tenger gyümölcsei tartalmazzák), és ne feledkezzünk meg a hajnövekedéshez szükséges B-vitaminokról sem (pl. a máj, a baromfihús és az élesztő tartalmazza).

A szép haj megtartásához és a természetes hajápoláshoz fontos a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, a lencse és más hüvelyesek fogyasztása. Szükséges még az A és E vitamin valamint a jód. Kitűnő A-vitamin forrás a máj, a tojás, a tej és a tejtermékek, az A vitamin elővitaminjában, béta-karotinban gazdagok a sötétzöld, mélysárga, és vörös színű zöldségek, gyümölcsök. E-vitamin forrás: olajos magvak, növényi olajok, hüvelyesek, gabonafélék csírája, hús, máj, tojás.

A hajápoló szerek kisebb hatással bírnak, mint az egészséges táplálkozás! Egy hajszesz ugyan serkentheti a növekedési szakaszt, de nem befolyásolja annak genetikailag és hormonálisan meghatározott idejét.

Leghatékonyabbnak a szájon át szedhető, élesztőket és vitaminokat tartalmazó hajszépség-tablettákat tartják, ám egészséges táplálkozás mellett ezek feleslegesek!

Hajunk épségéről egyszerűen meggyőződhetünk: egy kihúzott hajszálat vízfelszínre ejtünk. Ha elsüllyed, akkor sérült, mert víz szivárog a belsejébe. Ha gyorsan elsüllyed, akkor a belseje is sérült, porózus már. A sértetlen hajszál a víz felszínén marad.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.