Csodagyógyszerek vagy öngyilkos hatású készítmények?

2003 óta minden évben szeptember elején tartják az öngyilkosság megelőzésének világnapját, a Nemzetközi Szövetség az Öngyilkosság Megelőzéséért (IASP) kezdeményezésére. Ilyenkor előkerülnek a szomorú statisztikai adatok, és gyakran megszólalnak nagynevű pszichiáterek is, akik elmondják, kezeléseikkel és gyógyszereikkel hány eldobott életet lehetett volna megmenteni. Ám ez a kép félrevezető lehet: sok pszichiátriai szerről, amelyeket korábban csodaszerként magasztaltak, újabban az derül ki, hogy inkább hozzájárulnak az öngyilkosságok növekedéséhez.

18 éves kor alatti betegeknél fokozott az öngyilkossági kísérlet, az öngyilkossági gondolatok és az ellenséges viselkedés (jellemzően erőszakos magatartás, ellenkezés és düh) veszélye” – ilyen figyelmeztetést rendelt el feltüntetni antidepresszánsokon az Európai Gyógyszerértékelő Ügynökség (EMEA) 2005-ben. Ám ez csupán egy folyamat egy lépése volt: az elmúlt egy-két évtizedben  tucatszám láttak napvilágot olyan szakhatósági figyelmeztetések, amelyek bizonyos pszichiátriai szerek öngyilkosságot és erőszakos viselkedést okozó hatásaira figyelmeztetnek, és nem csupán 18 éves kor alatt.

Az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA egyenesen azt rendelte el, hogy bizonyos antidepresszánsok dobozán vastag fekete keretben kell feltüntetni a szert szedők számára az öngyilkosság és erőszak kockázatát – hasonlóan a cigarettásdobozokon látható figyelmeztetésekhez.

öngyi

Gyakori érv a pszichiátriai szerek által kiváltott öngyilkossági hatás bagatellizálására, hogy meg kell vizsgálni e szerek pozitív oldalát is: hány emberi életet mentenek meg azzal, hogy kezelik az öngyilkossághoz vezető mentális zavart. Ám ezek a pszichoaktív szerek valójában nem gyógyítanak meg semmit, csupán kémiailag elfedik a kellemetlen mentális tüneteket és a problémák valódi okát. Emberek lelki, szellemi nehézségeit nem lehet kémiai anyagokkal megoldani; így ezek a tudatmódosító szerek inkább csak megfosztják az embert attól a lehetőségtől, hogy problémájára valódi megoldást találjon.

Persze nem kétséges, hogy az emberek szenvedhetnek mentális nehézségektől, és ezek igen súlyosak is lehetnek. Számos olyan alternatíva létezik viszont, amelyek olcsóbb és eredményesebb megoldást jelentenek a mentális problémákra. Bár ezek ritkán élveznek állami támogatást, sok ilyen lehetőség elérhető egy kis utánajárással, és ezek azok a módok, amelyekkel valóban tenni lehetne valamit a lakosság mentális állapotának javításáért.

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.