Ma van az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapja

A világnap minden évben más témát tart fókuszban, az idei szlogen ?Sok arc, megannyi hely: Öngyilkosság megelőzés a Föld körül?.

Az Öngyilkosság Megelőzésének Világnapját 2003. óta minden év szeptember 10-én tartják az IASP (International Association for Suicide Prevention) kezdeményezésére a WHO közreműködésével.

A WHO becslése szerint évente egymillió ember követ el befejezett öngyilkosságot, ami minden 40. másodpercben egy öngyilkosságban elvesztett életet jelent. Az erőszakos cselekmény miatt bekövetkező halálokoknak több mint a fele öngyilkosság, azaz, több mint az összes háborúban és emberölés miatt bekövetkező elhalálozás!

2006-ban 2460 ember követett el öngyilkosságot Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. Egy évvel később 2440. Ebből is látszik, hogy az elmúlt években stagnált a szuicid esetek száma, de világviszonylatban még így is az évente legtöbb esetet regisztráló tíz ország között vagyunk.11325Az öngyilkosságok száma a 45-55 éves korosztály tagjainál és az idősebbeknél a legmagasabb. A férfiak drasztikusabb megoldást választanak: gyakori az önakasztás, a hídról való leugrás, fegyver általi halál, míg a nők többsége gyógyszert vesz be.

A tragikus tett elkövetésében szerepet játszó másodlagos rizikófaktorok, mint a munkanélküliség kiváltotta kétségbeesés, a rossz anyagi helyzet, a kilátástalanság a szakemberek szerint önmagában nem elég ahhoz, hogy valaki e kétségbeesett lépésre szánja el magát.

Mindezek azonban növelhetik a lelkibetegségek kockázatát, ami a már említett tényezőkkel együtt valóban öngyilkossághoz vezethet. Ehhez azonban szükséges valamely elsődleges rizikófaktor megléte. Ilyen valamely pszichiátriai zavar fennállása ? depresszió, skizofrénia, alkohol- vagy drogfüggőség stb. ? vagy a tény, hogy az illető régebben már megpróbálta eldobni magától az életet, esetleg a családjában előfordult öngyilkosság.

Forrás: