Addison-kór: enyhe tüneteket okoz, de kezelés nélkül végzetes is lehet

A mellékvese egy igen fontos endokrin szervünk, melynek zavarai több problémát is okozhatnak. Az egyik ilyen az ún. Addison-kór, mely alacsony vérnyomást, depressziót és fokozott pigmentációt eredményezhet.

Hogy miket érdemes tudni a betegségről, azt dr. Polyák Annamáriától, az Endokrinközpont endokrinológusától tudtuk meg.

A mellékvesék a vesék tetején fekvő két kis mirigy, amelyek esszenciális hormonokat termelnek, mint például kortizolt, aldoszteront és adrenalint. Ezek segítenek a szervezetnek a stresszre való reagálásban, szabályozzák a vérnyomást, valamint hozzájárulnak a só-és vízháztartás egyensúlyához. Addison-kór – vagy más néven elsődleges mellékvese elégtelenség- esetén ezen hormonok nem termelődnek megfelelő mennyiségben, ami problémákhoz vezet. Oka elsősorban autoimmun eredetű, vagyis az immunrendszer tévesen megtámadja saját szöveteit, jelen esetben károsítja a mellékveséket. Ritkábban, de kiválthatja a kórt fertőzés vagy rosszindulatú daganat is.

beteg, kórház, orvos

Foto:123rf.com

Az Addison kór főbb tünetei

A tünetek általában lassan alakulnak ki, nem specifikusak, vagyis számos más betegségben is megjelenhetnek.

  • Fáradtság
  • Fokozott pigmentáció (főleg bőrredőknél, nyálkahártyán)
  • Izomgyengeség
  • Depresszív hangulat
  • Étvágytalanság
  • Fokozott szomjúság
  • Sós ételek utáni sóvárgás
  • Alacsony vérnyomás
  • Menstruációs zavarok

 

Összetett kivizsgálás szükséges

Az Addison-kór diagnózisához szükség van laborvizsgálatra, melynek során ellenőrzik a nátrium/kálium/vércukor/aldoszteron/kortizol szinteket. Ezen kívül képalkotó vizsgálat is indokolt a rosszindulatú daganat kizárása céljából. Ezen kívül szükséges még vérnyomásmérés, valamint ACTH stimulációs teszt is. Ekkor a vérben lévő kortizol mennyiségét mérik A vizsgálat során ACTH-t fecskendeznek be a szervezetbe, ami serkenti a kortizol termelését. Ha a vizsgálat nem stimulálja a megfelelő kortizol termelést, az azt jelzi, hogy a mellékvesék nem működnek megfelelően- magyarázza dr. Polyák Annamária, az Endokrinközpont endokrinológusa.

A kezelés életmentő is lehet

Addison-kór esetén előfordulhat – főleg akkor, ha nem szedi a gyógyszereit, vagy ha jelentős stresszhatás éri- hogy tünetek hirtelen súlyosbodnak (addison krízis), melynek során a szervezetben lévő kortizolszint jelentősen csökken. Emiatt a só-víz háztartás felborul, a vérnyomás vészesen lecsökken. Erre súlyos hányinger, zavartság, láz, fejfájás és gyengeség hívják fel leggyakrabban a figyelmet.

Azonnali kortizol pótlásra és intenzív osztályos ellátásra van ekkor szükség, ugyanis életveszélyes állapot! (Éppen ezért a betegeknek a betegséget feltüntető kártyát és glikokortikoid-injekciót szükséges maguknál hordaniuk) Sajnos nem ritkán előfordul, hogy pont ez az addison krízis vezet az Addison-kór felismeréséhez.

A kezelést a betegnek élete végéig alkalmaznia kell, mely a hiányzó hormonok pótlásából áll, valamint érdemes a sóbevitelt némileg megnövelni.

A fokozott pigmentáció mögött Addison-kór is állhat

Forrás: Budai Endokrinközpont