A jóga segít leküzdeni a magas vérnyomást?

A magas vérnyomás egy igen veszélyes kondíció, ami még súlyosabb szövődményekhez vezethet. Éppen ezért nagyon fontos az időben való felismerése és kezelése – mely utóbbira az életmódváltás az egyik legbiztosabb módszer.

A helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgás segíthet a helyzet javításán: egy új kísérleti tanulmány szerint ez utóbbira a jóga lehet az egyik legjobb választás.

Foto:123rf.com

A kutatók a mai napig nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy megfejtsék, mi a magas vérnyomás kezelésének biztos receptje. Erre egyelőre nincs pontos válasz, ugyanis ami az egyik embernél működik, az a másiknál nem biztos, hogy ugyanúgy fog. A hatékony terápiák felkutatása terén most egy nagy lépést tettek: a Canadian Journal of Cardiology című folyóiratban nemrégiben megjelent kísérleti tanulmány a jóga hatékonyságát vizsgálta a magas vérnyomás csökkentésében.

A tanulmányban hatvan olyan résztvevőt vizsgáltak, akik magas vérnyomásban szenvedtek. A kutatók véletlenszerűen két csoportra osztották őket. A három hónapos vizsgálati időszak során mindkét csoport rendszeresen végzett egy aerob edzésprogramot. Ehhez az egyik csoport esetében heti öt alkalommal hozzáadtak 15 perc jógát, míg a másik csoport ugyanaddig nyújtást végzett.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindkét csoportban javult a nyugalmi vérnyomás és a pulzusszám. Ugyanakkor a jógázó csoportban jelentősebb javulás volt tapasztalható a vérnyomásban, a pulzusszámban és a Reynolds-kockázati pontszámokban is. (A Reynold-kockázati pontszám segít mérni a szívelégtelenség, valamint a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.) Az eredmények tehát arra engednek következtetni, hogy a jóga valószínűleg hatékony kiegészítő beavatkozás lehet a vérnyomás szintjének javítására.

Fotó: 123rf.com

Ez a tanulmány, amely a jógára összpontosított, megerősíti az elképzelést, hogy elménk jelentős szerepet játszik fizikai egészségünkben, és hogy ezeket a technikákat be kell építeni az ajánlásokba, amelyek az életmódbeli változtatásokra vonatkoznak

– mondta Dr. Alon Ronen, a Bridgeport Kórház kardiológusa az Medical News Today-nek.

A tanulmány szerzői felsoroltak néhány lehetséges okot, hogy miért tapasztalhattak nagyobb javulást a jógázók körében. Véleményük szerint ez a mozgásforma csökkentheti a szimpatikus idegrendszer aktivitását, csökkentheti a kortizolszintet, és elősegítheti az értágulatot is. Dr. Leonard Pianko, a floridai Aventura kardiológusa, aki nem vett részt a vizsgálatban, kifejtette a MNT-nek:

Mellékveséink termelik az »üss vagy fuss« hormonjainkat, amelyek növelik a pulzusunkat és a vérnyomásunkat. A jóga bizonyos típusai csökkenthetik a kortizolszintünket, amely egy stresszhormon, ezáltal csökkenti a vérnyomásunkat. A jóga hozzáadásával végzett gyakorlatok ezeket a hormonokat a nyugalom szintjére módosíthatják.

És ahogyan a tanulmány is rámutat, már heti ötször 15 perc is hatásos lehet, így nem érdemes így spórolni az időnkön, vágjunk bele!

Ezért veszélyes a magas vérnyomás menopauza idején

Forrás: Hirado


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.