15 perc reggeli rituálé, ami az egész napunkat megváltoztatja

Akár konkrét problémánk van, akár csak próbáljuk egy kicsit jobban átvészelni az előttünk álló napot, az, hogy minden reggel körülbelül 15 percet szánunk a mentális egészségünk fenntartására, hatalmas segítséget jelent a mindennapjainkban.

A mentális egészségünkkel való törődés ugyanolyan napi rutin kell legyen, mint a fogmosás, ami elengedhetetlen a fogaink épségének megőrzése érdekében. Csak itt a lelkünkről és a hangulatunkról van szó.
A reggeli rituálé a kortizol, a fő stresszhormon szintjének csökkenésével jár. A stresszoldás szándékos napi gyakorlata nem csak az adott napon teszi jobbá a közérzetünket – de a kutatások szerint javítja a későbbi jól-létünket is.
A megnövekedett kortizolszint számos fizikai egészségügyi komplikációhoz vezethet. (2020-as kutatás) Egy 2016-os tanulmány pedig azt találta, hogy az érzelmi szabályozás bizonyítottan javítja az  ellenálló képességünket idősebb korunkban is. A kutatók összeállítottak egy módszert a mentális egészséghigiéniára, aminek a mindennapi reggeli rutinunk részévé kellene válnia, és be kellene építenünk  az életünkbe.

reggeli_kave

Foto:123rf.com



Igen, csak 15 perc!
Ha stresszesek és túlterheltek vagyunk, a reggeli pihenésre szánt 15 perc úgy hangzik, mintha csak egy újabb plusz feladat lenne a teendőink listáján. Ez a kiegészítés azonban megkönnyíti a “to do lista” többi részének elvégzését. Ha már az elején időt szánunk a mentális kiegyensúlyozottságunk beállítására, az azt jelenti, hogy a nap stresszorai nem halmozódnak rá az amúgy is túlterhelt rendszerünkre.

És ha stresszel kezdjük a napot, gyakran ez az alapvonal, ahová a nap hátralévő részében visszatérünk – Ha tiszta, nyugodt elmével kezdjük a napot, akkor van egy nyugodt referenciapontunk, ahová visszatérhetünk.

Relaxáció a fürdőszobában – 5 tipp a pihenéshez

 



A megértése annak, hogy milyen érzés egy nyugodt alapvonal, és mi az, ami ettől eltávolít, segíthet abban, hogy együttérzést tanúsítsunk magunkkal és másokkal, akik szintén szoronganak vagy idegesek lehetnek. Amikor ezeket a dolgokat minden nap csináljuk, lényegében “gyakoroljuk a boldogságérzetet” . Ez magabiztosabbá tehet minket, amikor stresszes élethelyzetek jönnek elő – mert már ismerjük azt a harmonikus állapotot, ahonnan elindultunk reggel.


Íme, hogyan építsük be a napi gyakorlatot az életünkbe.

1.Próbáljunk ki új tevékenységeket
Az első lépés a mentális egészséghigiéné javításában a különböző tevékenységek kipróbálása – bármi jó, ami nyugalmat hoz, és csökkenti a kortizolszintet. Kezdetnek minden reggel szánjunk15 percet arra, hogy lelassuljunk és szándékosan a belső békére, harmóniára koncentráljunk. A dolgok, amelyekkel kitöltjük ezt az időt, lehetnek olyanok, amelyeket amúgy is minden nap csinálunk, csak tegyük még pihentetőbbé  – mint például a reggeli kávé lassú ivása néhány mély lélegzetvétellel, kellemes, vagy kedvenc zenénk hallgatása közben. De az is segíthet, ha váltogatjuk a dolgokat minden reggel, például egyik nap kiülünk a szabadba, másnap sétálunk egyet vagy csak nyújtózkodunk a friss levegőn. A lényeg, hogy addig próbálkozzunk új tevékenységekkel, amíg nem találunk valamit, ami kellemes érzéssel tölt el, aminek örülni tudunk és ezért beválik – és ne csüggedjünk, ha időbe telik, amíg meglátjuk :nem mindenki “reggeli ember”, de aki az, annak talán még fontosabb elérnie, hogy kellemesen induljon a napja.
2. Kövessük nyomon, hogyan érezzük magunkat
A kísérletezés fontos része a naplózás.
Miután kipróbáltunk egy új tevékenységet a 15 percedben, ha feljegyezzük, hogyan éreztük magagunkat utána és aznap a nap hátralévő részében, az segíthet abban, hogy eldöntsük, milyen dolgok működnek  a legjobban.

Nyugodtabbak vagyunk a nap folyamán? Energikusabbak vagyunk? Jobban tudjuk kezelni a stresszt? A keresett érzés változhat, de a cél egy olyan alapérzés megtalálása, amely segít abban, hogy jobban érezzük magad a nap folyamán.
A naplóírás akkor is segíthet megőrizni a pozitív hozzáállást, ha nem kapjuk meg azonnal a gyakorlástól remélt eredményeket.
Az ember egyszerűen csak belebotlik ezekbe a dolgokba a saját gyakorlatán keresztül, amikor intuitívan kipróbál dolgokat. Aztán ha nem működnek, az sem baj, és csak írjuk le.
3. Figyeljünk arra, hogy mire van szükségünk különböző időpontokban
Egyetlen cselekvés sem fog mindig működni. Sokat számíthat, ha odafigyelünk arra, hogy mire van szükségünk különböző napok előtt.
Tehát, ha egy munkanapom sok megbeszéléssel telik, lehet, hogy egy kicsit vidámabbnak és jókedvűbbnek kell lennem. Lehet, hogy fókuszáltabbnak kell lennem, mert ez egy nehéz munkanap. Ezek különböző energiák.
Ez azt jelentheti, hogy egyik nap a reggeli 15 percet egy adag eszpresszóval fejezzük be, másik nap pedig koncentrációs meditációt végzünk.
4. Adjunk hozzá a nap folyamán szükség szerint
Végül az a 15 perc reggel talán már nem is tűnik olyan nagy fáradságnak. Sőt, lehet, hogy a nap folyamán több ponton is elkezdünk majd vágyni arra, hogy ellenőrizzük a lelki állapotunkat, ami jó jel, mert már odafigyelünk magunkra, nem csak hagyjuk hogy az események sodorjanak és próbálunk ” túlélni”.
Bármikor, mikor jól esik, de legalább heti három napon iktassunk be valamilyen alacsony terhelésű fizikai aktivitást is, például gyaloglást, kerékpározást vagy jógát.
Az is hasznos, ha a nap végén, ha lehet, időt szánunk a kikapcsolódásra, kikapcsoljuk a munkahelyi értesítéseket a telefonunkon, eltávolodunk a számítógép képernyőjétől és időt szánunk a egy kis ” elektronika mentes” lecsendesedésre, kikapcsolódásra.

Forrás: Napidoktor.hu