A tej az idegekre is jótékonyan hat

A tejfogyasztás szükségességét illetően számos vita látott már napvilágot, vannak azonban tények, amelyek vitathatatlanul jótékony hatásait igazolják. Kalcium és D-vitamin tartalmának köszönhetően segít a csonttömeg kiépülésében és megtartásában, az izomfelépítéshez magas minőségű fehérjeforrásként járul hozzá, és talán kevesebben tudják, de az idegrendszerre is rendkívül kedvezően hat. Így azoknak sem érdemes teljes mértékben lemondaniuk a róla, akik például laktózérzékenységük miatt első blikkre azt gondolnák, a legokosabb amit tehetnek, hogy kiiktatják étrendjükből.

A tej az egyik legkomplexebb vitamin- és ásványi anyag forrás, összetevőinek köszönhetően a szervezet számos területére van jótékony hatással. Nem véletlen, hogy a kisgyermekek immunrendszerének megerősítéséhez, csonttömegük és izomzatuk felépítéséhez is anyatejre van szükségük, a későbbiekben pedig ezek megtartásához is hozzájárul a tejfogyasztás.

„Az anyatejben olyan ellenanyagok vannak, amelyek megvédik a csecsemőt a fertőző betegségektől, ez a tehéntejről nem mondható el. Az anyatej pótlására vagy kisgyermekek számára a kecsketej a legoptimálisabb, mert sokkal könnyebben emészthető, mint a tehéntej. A későbbiekben azonban, amikor a gyerekeknek már tehéntej is adható, rendkívül jó hatásai vannak a csontozat és az izomzat fejlődésére” – kezdte Dr. Plósz János gasztroenterológus.

Foods Highest in Calcium on a wooden board. Top view

„A tej kalcium– és D-vitamin tartalma gyerekeknél a csontnövekedéshez, a csontsűrűség növeléséhez és az izomzat fejlődéséhez járul hozzá elsősorban. Később segít a csonttömeg megtartásában, ezt a benne található magnézium, stroncium és C-vitamin is elősegíti. Az izomfelépítést magas minőségű fehérjeforrrásként támogatja, tartalmazza a nélkülözhetetlen esszenciális aminosavakat, fontos energiaforrás, ami a sportolók számára kifejezetten hasznos lehet” – folytatta a szakember hozzátéve, hogy pozitív élettani hatásai miatt azoknak sem kell lemondani a tejről, akik érzékenyek a benne található tejcukorra.

„A laktózérzékenyeknél tejfogyasztás után hasfájás, puffadás és gázképződés jelentkezhet, a kellemetlen tünetek azonban laktáz enzimet tartalmazó készítményekkel, például rágótablettával megelőzhetők. A tejet azért sem érdemes teljes mértékig kiiktatni az étrendből, mert a benne található kálium segít a szív-és érrendszeri betegségek, így a magas vérnyomás és a stroke megelőzésében, miközben D-vitamin tartalma egyes kutatások szerint a vastagbélrák rizikóját is csökkentheti” – hangsúlyozta Dr. Plósz János, aki azt is kiemelte, hogy a tejben található kolin segít az idegi átvivő anyagok képzésében, ezáltal pozitív hatással van az alvásra, a memóriára és természetes nyugtatóként hat.

Amennyiben tünetei néhány napon belül a laktáz enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresse fel kezelőorvosát!

Forrás: Napidoktor.hu


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.