D-vitamin – Télen kötelező a napfénypótlás!

Az enyhe tél ellenére egyre kevesebb napfény jut el hozzánk ezekben a  hónapokban. A Föld középső és északi térségében, így Magyarországon is a Nap éltető sugárzásának a hiánya jelentős életmód befolyásoló tényezőnek számít. Ennek ösztönzésére,  kutatók több évtizedes munkája alapján, ma már számos országban kampányok indulnak. Magyarország mostanság a D-vitamin felvilágosítási trendek szélcsendes zónájába tartozik. Törjük meg a csendet, hívjuk fel a figyelmet: mire is jó a D-Vitamin?

A D-Vitaminhoz a legtermészetesebb úton a napfény közvetítésével jut el a szervezetünk, vagyis ha kitesszük bőrünket a napfény hatásának. Hogy mennyi napozásra van szükség, az napszaktól, földrajzi helyzettől és természetesen a napozó állapotától jelentősen függ. Ugyanakkor a szervezetbe juttatott élelmiszerekben is található D-Vitamin, és egyre inkább előtérbe kerülnek a klinikailag tesztelt orvosi tisztaságú étrend  kiegészítő készítmények is. A D3 vitamin a legkényelmesebb pótszer, hiszen napszaktól függetlenül, közvetlen, jól emészthető  formában kerülhet a szervezetbe. A Tayler Morning Telegraph minap közzétett tanulmányában arra hívja fel a figyelmet, hogy még a néhány száz évvel ezelőtt élt elődeink számára a napfény segítségével keletkezett D-Vitamin szükséglet 90 %-ka jutott természetesen úton az emberek szervezetébe, addig napjainkban – a civilizáció következményeként – ennek csak a töredékéhez juthatunk.

A magas épületek, a belterekben végzett munka és a szmog gátolja a napfény jótékony hatásának az érvényesülését. Ugyanakkor az elhízás is jelentős kockázati tényező: a túlsúlyos emberek körében többen szenvednek a D-Vitamin hiánytól, mert a zsírraktárak gátolják a kívánatos vitamin képződéseket.  A mai csecsemők is D-Vitamin hiányosabbak, mint a korábbi babák, amelynek fő oka a szülő anya eleve elégtelen vitamin mennyisége. Mit tehetünk Magyarországon a megfelelő D-Vitamin pótlása érdekében? Mindenekelőtt tudjunk arról, hogy a D-Vitamin szint mérhető, és rendelkezésre állnak azok az eljárások, amelyekkel kimutatható a szervezetünkben levő D-Vitamin szinje. Igaz, ez nálunk nem trendi, csak valamilyen betegséggel összefüggésben rendel el az orvos ilyen jellegű laboratóriumi vizsgálatot. Annak ellenére, hogy ma már köztudott: a D-Vitamin hiánya  a lakosság jelentős részét érinti, korra, nemre való tekintet nélkül. Érdemes odafigyelni a gyógyszerek D-Vitamin ölő vagy csökkentő hatásaira is. Például a kortikoszteroidok, mint a prednizon, vagy a súlycsökkentő orlisztát gyengíti a D-Vitamin felszívódását.

tél

A napból nyert D-Vitamin hatékony D-vitamin forrás, de csak akkor képződik, ha a nap magasan van az égen. Európa nagy részén ez kizárólag a nyári időszakban történik, és ezáltal csak ekkor képződik megfelelő mennyiség a szervezetünkben. A D2 vitaminhoz kizárólag az ételekből juthatunk. Egyes gombák és növények termelik, ha ultraibolya sugárzásnak vannak kitéve. Mindkét vitaminnak szüksége van a máj és vese funkcióira, hogy biológiailag aktívvá váljanak. A tudomány úgy tartja, hogy a D-vitamin mindkét formája egyaránt hatékony a szervezetünkben. A dániai Pharma Nord világszerte elismert kutatásai szerint  a D3 vitamin 56-87 % -al hatékonyabb, mint a a D2 vitamin.

A D-vitamin szedése ajánlott: gyermekeknek 0-2 éves korig (cseppekben), várandós nőknek, sötétbőrű gyermekeknek és felnőtteknek, olyan gyermekeknek és felnőtteknek, akiket ruházatuk egész nyáron takar, azoknak az embereknek, akik kevés időt töltenek a szabadban napközben, vagy kerülik a napsütést, időseknek,   kortól függetlenül bárkinek, akinél a csontritkulás kialakulásának kockázata fokozott. Vegánoknak és vegetáriánusoknak kiemelten javasolt betartani  a napozással kapcsolatos hivatalos iránymutatásokat, emellett ajánlott a D-vitamin szedése a téli időszakban.

Forrás: G. Németh György/Napidoktor

 

Forrás:


Válaszolj

Az e-mail címed nem publikáljuk.